Висшият съдебен съвет (ВСС) бележи напредък в работата си за електронно правосъдие. В деня, в който се очаква да стане ясна кандидатурата на 98-ия министър на правосъдието, висшите магистрати си пожелаха той също да работи рамо до рамо с тях за електронното правосъдие.

От съвета се отчетоха с приключен двугодишен проект, макар и с 6 месеца закъснение, който дава основната база за единен електронен портал на съдебната власт. „Шареният” екип от икономисти, активисти и IT-та е разполагал с 1,2 млн. лева, предимно евросредства, но е успял да изпълни задачата с по малка сума – две трети от средствата.

Екипът призна, че трудностите са били много и сменените четирима правосъдни министри за изминалите две години също са били част от пречките. Висшите магистрати са наясно, че трябват усилия на законодателя, за да изкове той правилата, по които електронното правосъдие ще стане факт.

След успешния край на този проект ВСС гледа напред към следващия, като се надява да бъде одобрен за нов надграждащ проект, който да резултира в една обща деловодна система за съдилищата, тъй като в момента в страната работят 5 различни деловодни системи.