С остра реакция излезе прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след искането за отстраняване на прокурор Вероника Трифонова. Вчера временната комисия за разследването на полицейското насилие настоя тя да бъде освободена от длъжност, както и да бъде отстранен шефа на НСО. Имаше и депутати, които отклониха такава препоръка, тъй като депутатите нямат правомощията да се месят в реда на назначаване и излъчване.

Говорителят на Прокурорската колегия Калина Чапкънова каза в изявление, че заключението на комисията, че прокурор Вероника Трифонова трябва да бъде отстранена и разследвана е пореден опит за грубо погазване на принципите за върховенство на закона, разделението на власите и независимостта на съдебната власт.

Свидетели сме на последователни и тенденциозни действия за дестабилизиране на прокуратурата, каза тя и видя в заключенията на доклада на комисията в НС политическа злоупотреба в хода на предизборна кампания.

Хаджигенов видя умишлено свикване на комисиите по едно и също време

Хаджигенов видя умишлено свикване на комисиите по едно и също време

Ако кворумът зависи само от мен, ще има със сигурност

В декларацията пише, че разгласеното от комисията в НС дискредитира българската държава и Народното събрание като законодателен орган, тъй като представлява опит за манипулация не само на българското общество, но и на европейската общност и Европейската прокуратура.

Отправените внушения за некомпетентност, нарушаване на професионалните и етични стандарти, злоупотреба със служебно положение и неправомерна обвързаност на прокурор Трифонова са в противоречие с етичните норми и дължимото поведение, което следва да има народният представител, пише в декларацията.

В декларацията на ВСС се посочва и че по думите на Николай Хаджигенов той е имал качеството на адвокат на страни по преписката. "По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка", посочват от прокурорската колегия.

Заявяваме своята безусловна и безрезервна институционална подкрепа към Вероника Трифонова и за пореден път призоваваме българските политици да не превръщат съдебната власт и магистрати в залог на своите амбиции и интереси. Конституционно правомощие на Прокуратурата на Република България е да следи за спазване на законността и всеки опит за нейното дискредитиране е посегателство срещу основния закон и държавността, се посочва в декларацията.

Прокурорската колегия на ВСС отново призовава настоящите и бъдещи народни представители да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати.

Декларацията ще бъде изпратена до Президента на Република България, до председателя на Народното събрание, до служебния министър-председател на Република България, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Европейския главен прокурор, до Консултативния съвет на европейските прокурори, до Комисията "ГРЕКО", до Венецианската комисия, до Вероника Трифонова - европейски делегиран прокурор от Република България.