Социалното министерство подготвя дискусии в 5 града във връзка обаче със Закона за социалните услуги. Това обяви в студиото на БНТ социалния министър Деница Сачева.

Обсъдено е с депутатите да се направи работна група, която да се включат юристи, които да дадат дефиниция за дете в риск - едно от нещата, които притесняват най-много протестиращите родители. "Разумно е всички тези направления да бъдат направени от професионалисти", призна социалният министър.

До този момент са събрани над 30 становища на различни организации, включително на Омбудсмана.

Сачева обяви: Осигуряваме лични асистенти за 6 000 души

Сачева обяви: Осигуряваме лични асистенти за 6 000 души

По програмата ще бъдат наети около 24 000 безработни

Темата за социалните услуги, както и за децата е много болезнена, но се достига и до едни "геополитически сблъсък и манипулация". "Виждате кои са партиите, които застават зад тези протести. Тревожа се, затова, че някои хора мислят, че държавата ще отнема децата от родители й. Това не е така", заяви Сачева. Тя за пореден път обяви, че винаги се работи със семейството и детето, като поясни, че се прибягва до взимането на дете като крайна мярка. "Родителите, които протестират, не коментират за децата, които са малтретирани и от родителите си. Някой има интерес да плаши хората", посочи още Сачева.

По темата за качеството на услугите в домовете за възрастни хора, Сачева каза, че основният е проблемът с кадрите, тъй като навсякъде има недостиг на класифициран персонал.

Повечето, които работят в такива домове, са лица над 60-години, а и ниското заплащане е една от причините да няма персонал. Според министъра трябва да има повече интегрирани услуги в общността.

ПП "Възраждане" дава платформа на активистите срещу Стратегията за детето

ПП "Възраждане" дава платформа на активистите срещу Стратегията за детето

Пореден протест на активистите

Сачева припомни, че проверките в дома в Горско Косово не установиха недобросъвестност от страна на персонала. По отношение на дома в Пловдив са взети мерки, след като са били уволнени двама души. Социалния министър коментира, че тази седмица се е провела среща с всички домове за хора с увреждания и техните ръководители, кметовете. Сачева допълни, че в срещата са коментирали проблема със социални услуги.