Родители излизат на целодневни протести на жълтите павета на 18 и 19 декември за "спасение на българските деца и българското семейство". Това съобщават в своя позиция до медиите от Обединението на групите против антидетските и антисемейните политики в България.

То включва следните Фейсбук групи: "Българският Род Обединен за Децата" /БРОД/ - НГИ "Системата ни убива" - "Да кажем НЕ на Истанбулската конвенция!" - "Група-инициатива "Граждани срещу антисемейните промени в законодателството" - "ДА ЗАПАЗИМ БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО" - "Единение за семейството и децата" - "НАЦИОНАЛНА ГРУПА ЗА ДЕЦАТА И СЕМЕЙСТВАТА НА БЪЛГАРИЯ" - "СМОЛЯН - БЪЛГАРСКИЯТ РОД ОБЕДИНЕН ЗА ДЕЦАТА" - "Информирани родители" - "Против Истанбулската конвенция" - "Разград е против вмешателството в семействата" - "СВОБОДНО СЛОВО БЪЛГАРИЯ - ГРУПА ЗА ДЕБАТИ" - "Сливен - Да запазим българското семейство!" - "Шумен - В името на нашите деца!".

56 сдружения подкрепят Закона за социалните услуги

56 сдружения подкрепят Закона за социалните услуги

Според тях иначе би имало отказ от реформи

Протестиращите настояват за отлагане на Закона за социалните услуги, който се предвижда да влезе в сила от началото на 2020 г. Освен това те се обявяват за инициирането на законодателни промени в Закона за закрила на детето.

Демонстрацията ще се състои пред Народното събрание. Протестиращите обявяват, че ще подкрепят и НГИ "Системата ни убива", които продължават протестите си срещу назначението на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание.

Те са категорични, че искат да видят обещанието за отлагане на ЗСУ гласувано и обнародвано в Държавен вестник. В позицията си те подчертават, че ако това не се случи до края на годината, ще поискат смяната на социалния министър Деница Сачева, "започнал своята работа с лъжи и опити за "приспиване" на обществото и туширане на напрежението без реални действия".

Деница Сачева лобира пред ДПС за Закона за социалните услуги

Деница Сачева лобира пред ДПС за Закона за социалните услуги

Предстоят срещи с ОП и с БСП

Припомняме, Законът за социалните услуги трябва да влезе в сила от 01 януари 2020 г.

От Светия синод поискаха той да бъде преразгледан или прилагането му да бъде отложено. Мотивите им са, че неправителствени организации може да изземат функциите на държавата и няма да има кой да ги контролира.

Отлагане на закона искат и депутатите от ОП.

В същото време 56 сдружения настояват Законът да влезе в сила, защото той засяга възможността за рехабилитация на стотици деца със специални потребности.

Според някои юристи обществото ни е водено от страхове.