Обединените патриоти внесоха в Народното събрание искане за отлагане с 6 месеца на Закона за социалните услуги.

Целта е да се постигне достатъчно отворена дискусия за осъществяване на необходимите промени в спорните текстове.

Такова е и едно от очакванията, които съпредседателят на Обединените патриоти и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов посочи като водещо относно работата на новия социален министър Деница Сачева.

Патриотите припомнят и кои от текстовете са разбунили духовете в обществото - тези относно правомощията на НПО-тата, целта на термина "социална услуга", размера на правомощията на частните предприемачи, предлагащи социални услуги, ролята на неправителствения сектор и държавата по отношение на възпитанието и отглеждането на децата, ролята на семейството, както и механизмите при извеждане на "деца в риск".

За и против Закона за социалните услуги

За и против Закона за социалните услуги

НПО-тата стават посредник между държавата и децата, опасява се Ивайло Тинчев

Опасенията на организациите на родителите са, че спряната Стратегия за детето се внедрява чрез Закона за социалните услуги и чрез него в други два водещи по отношение грижата за детето и семейството нормативни документи - Закон за закрила на детето и Семейния кодекс, посочват патриотите.

Законът за изменение и допълнение на ЗСУ е предложен от ВМРО и е подписан от всички народни представители от ПГ на "Обединени патриоти".

Според тях именно това е правилният механизъм за разглеждане на проблемните текстове - чрез обществен диалог и постигане на високо експертно ниво, за да се направят изводи за необходимите промени.

От Светия Синод призоваха НС да отложи Закона за социалните услуги

От Светия Синод призоваха НС да отложи Закона за социалните услуги

В закона прозирала отменената Национална стратегия за детето 2019-2030

Мотивите, с които Обединените патриоти настояват за отлагането на Закона, са, че в настоящия си вид ЗСУ позволява тълкуване на определени норми в светлина, която противоречи на традиционните ценности и представите за функциониране на семейството.

Законът за социалните услуги и промените, които той налага в Закона за закрила на детето и Семейния кодекс, поставят основателни въпроси, свързани с устоите на семейството и неговата роля при отглеждането на децата, посочва се във внесеното в НС искане на патриотите.

Те подчертават, че с предлаганото изменение се цели да се даде възможност на всички, които ще попаднат в обхвата на закона, да изразят мнението си и да се постигне желаният резултат.

С два закона спонсорират НПО-тата, заявиха от БРОД и "Системата ни убива"

С два закона спонсорират НПО-тата, заявиха от БРОД и "Системата ни убива"

Доставчиците на социални услуги добиват правото на социален орган