Новият социален министър Деница Сачева видя добре организирана мини кампания с подривни действия срещу себе си. Това коментира тя пред журналисти в парламента тя веднага, след като положи клетва като министър.

Като мотив да поеме поста Деница Сачева посочи, че в момента има много дискусии в обществото по теми, свързани с политиките за деца, за което се чувства и подготвена. По думите й трябва да се намерят най-добрите решения, тъй като смисълът на социалната политика е да обединява хората, а не да ги разделя

БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева
Обновена

БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева

Оставката на Бисер Петков - симптом за блокаж на управленски системи, според БСП

Първото нещо, което ще направи Сачева е разговор с всички организации и преглед на текстовете на Закона за социалните услуги, които притесняват групи от обществото. Целта е да се постигнат добри решения. Новият социален министър изтъкна, че не се говори за постиженията в областта на социалните услуги, а на тях се обръща внимание само когато чужди медии се интересуват от ситуацията у нас. Сачева отказа да коментира филма на БиБиСи за домовете за деца в риск и дейността на журналиста. 

Сачева е убедена, че по деинституциалзиацията в България са постигнати много големи успехи. България би трябвало да се гордее по отношение на напредъка в областта на хората с увреждания и правата на децата, отбеляза тя. 

Деница Сачева успокоява хората с увреждания

Деница Сачева успокоява хората с увреждания

Тя благодари и за доверието, и за критиките

Новият министър отчете, че има много проблеми с кадровото обезпечаване, позицията и статута на социалните работници. Критиките Сачева не може да обясни, тъй като "не се занимава със злонамерености, а с това как се решават проблеми".

"Социалната политика се прави от хора за хора", категорична беше Сачева и допълни, че хората, които работят в социалната сфера, трябва да получат своето достойно възнаграждение. 

Валери Симеонов не разбира министър или папа избират в НС

Валери Симеонов не разбира министър или папа избират в НС

НС казва кой може да бъде министър и кой не може

На въпрос на News.bg дали ще постигне добър диалог с майките на деца с увреждания, които се обявиха против смяната на министъра и в защита на Бисер Петков, Сачева отговори, че ще направи всичко възможно и ще говори с тях.

Социалният министър заяви, че ще запази част от досегашния екип на Бисер Петков и увери джендър идеология в българското образование няма. Тя ще защитава позициите да не се намаляват права, които вече са постигнати до настоящия момент.

Деница Сачева заяви, че има добър диалог с премиера Бойко Борисов.

Припомняме, на 29 ноември премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков. Като мотив за това решение бяха посочени натрупани във времето основания.

Пред БНР вицепемирът Томислав Дончев даде повече подробности около поисканата оставката на Петков.

Вчера стана ясно, че премиерът предлага Деница Сачева да заеме поста на Бисер Петков. Към момента тя е зам.-министър на образованието, като вече е била и заместник-министър на труда и социалната политика в периода от 2016 г. до април 2017 г.

Поисканата оставка дойде в деня, в който БиБиСи излъчи филм за условията на живот на децата в риск, след като повече от десет години върви процес на деинституционализация.

Логично е, че в социалното министерство има много напрежение - от неразрешеното противоречие между работодатели и синдикати за това кой да заплаща болничния до закъснението с изработването на правилата при допълнителното пенсионно осигуряване.

Припомняме, че това е втората оставка на Бисер Петков, след като той я депозира още в началото на мандата на правителството Борисов 3, заради неразбирателството по въпросите за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания промени в законите. Тогава организаторите на протестите от Системата ни убива обаче заявиха, че те всъщност не искат оставката на Бисер Петков и му имат доверие в работните групи. Така първата оставка на Бисер Петков остана само депозирана, но не и приета от премиера Бойко Борисов.