Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов е против това да се хаби толкова енергия в парламента за една обикновена и естествена смяна на един министър с друг.

Коментарът си той направи от трибуната на Народното събрание по време на дискусията за назначаването на Деница Сачева за нов социален министър. Гласуването на смяната беше включено като първа точка в дневния ред на извънредното заседание за обсъждане на бюджета за 2020 година. От БСП и "Атака" се противопоставиха на самата номинация за министър, а от ДПС са против процедурата. 

БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева
Обновена

БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева

Оставката на Бисер Петков - симптом за блокаж на управленски системи, според БСП

Присъстваме на избор на министър, а не избор на папа. Защо е тази истерия, негативизъм и отрицание, запита Симеонов.

В момента България се управлява от ГЕРБ и Обединени патриоти и решението за смяната е на ГЕРБ. Нормално е те да си предложат представител и не виждам защо трябва предварително да сме толкова убедени, че "тази госпожа няма да си свърши работата", недоумява патриотът.

Според Валери Симеонов новият социален министър ще спазва всичките си задължения. Лидерът на НФСБ призова народните представители да дадат шанс на Деница Сачева да се докаже, защото той е убеден, че тя ще изпълнява програмата на правителството. 

Борисов сменял министрите като носни кърпички според Нинова

Борисов сменял министрите като носни кърпички според Нинова

Ще се променят ли социалните осигуровки, ще преизчислят ли пенсиите, пита тя

В отговор социалистът Крум Зарков заяви, че няма никакво значение какво са се разбрали коалиционните партньори, а НС казва кой може да бъде министър и кой не може.

"Ако казвате, че няма никакво значение кой е министър и кой не, защо не сменим и другите хора, които стоят тук. В залата никой няма монопол", каза Зарков.

Според депутата от БСП със смяната на социалния министър реалността не се променя за добро, защото в социалното министерство няма никаква идея какво може да се случи утре

Сачева видя кампания с подривни дейности срещу себе си

Сачева видя кампания с подривни дейности срещу себе си

Социалната политика се прави от хора за хора, категорична новият социален министър

Припомняме, на 29 ноември, премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков. Като мотив за това решение бяха посочени натрупани във времето основания.

Пред БНР вицепемирът Томислав Дончев даде повече подробности около поисканата оставката на Петков.

Вчера стана ясно, че премиерът предлага Деница Сачева да заеме поста на Бисер Петков. Към момента тя е зам.-министър на образованието, като вече е била и заместник-министър на труда и социалната политика в периода от 2016 г. до април 2017 г.

Поисканата оставка дойде в деня, в който БиБиСи излъчи филм за условията на живот на децата в риск, след като повече от десет години върви процес на деинституционализация.

Логично е, че в социалното министерство има много напрежение - от неразрешеното противоречие между работодатели и синдикати за това кой да заплаща болничния до закъснението с изработването на правилата при допълнителното пенсионно осигуряване.

Припомняме, че това е втората оставка на Бисер Петков, след като той я депозира още в началото на мандата на правителството Борисов 3, заради неразбирателството по въпросите за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания промени в законите. Тогава организаторите на протестите от Системата ни убива обаче заявиха, че те всъщност не искат оставката на Бисер Петков и му имат доверие в работните групи. Така първата оставка на Бисер Петков остана само депозирана, но не и приета от премиера Бойко Борисов.