Депутатите от 44-то Народно събрание освободиха досегашния министър на труда и социалната политика Бисер Петков и избраха Деница Сачева за нов социален министър. Законотворците гласуваха с 114 "за", "против" 106 и трима въздържали се. 

По време на обсъждането имаше противоречия.

За БСП поредната рокада в правителството на Борисов - смяната на социалния министър Бисер Петков - от една страна не е учудващо като традиция, но от друга е и симптом за блокаж на управленски системи.

От "Атака" и БСП излязоха със сериозни критики както за оставката на Бисер Петков, така и спрямо издигането на зам.-образователният министър Деница Сачева за социален министър. 

Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков
Обновена

Борисов поиска и получи оставката на Бисер Петков

Премиерът не бил доволен от темповете на работа на социалното министерство

От трибуната на Народното събрание по време на дебатите "за" или "против" кандидатурата на Сачева за нов социален министър, депутатът от БСП Драгомир Стойнев посочи проблемите в цялата сфера - от разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, изкуствено създаден проблем с болничните

Обвиняват Бисер Петков за отговорности на здравния министър, смята Калфин

Обвиняват Бисер Петков за отговорности на здравния министър, смята Калфин

Социалният министър не бил толкова всевластен и всеотговорен

Смяната на социалния министър показва криза в управленския кабинет, подчерта депутатът от БСП Драгомир Стойнев и добави, че макар и да не отрича експертизата и кариерата на Деница Сачева, се безпокои, че тя ще прокарва джендър идеология - "джендър идеологията отново се връща на политическото поле", след някои скандални случаи с нейното име

Деница Сачева успокоява хората с увреждания

Деница Сачева успокоява хората с увреждания

Тя благодари и за доверието, и за критиките

Рокадата в правителството означава, че всички теми в България буксуват и има системен проблем. ГЕРБ не проведе нито една реформа, а разбиха система, нападна управляващите депутатът от опозицията Драгомир Стойнев. 

Той разкритикува и образователната система. "Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и "Под игото". Тук ще изберем министър, според който не е имало турско робство, а османско присъствие", негодуват червените. 

"Преводът" на Вазов - кощунство и падение според проф. Топалов

"Преводът" на Вазов - кощунство и падение според проф. Топалов

Ако това се превърне в тенденция, ще е пагубно за произведенията на родните класици

Драгомир Стойнев изтъкна, че ако тази номинация не бъде приета, е нормално правителството да падне. Според него кариерата на Деница Сачева е белязана с някои скандали, свързани с така наречената джендър идеология.

"Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави? Кой ще контролира това, след като мнозинството в парламента няма характер и смелост? Джендър идеологията отново се възвръща на политическото поле", каза още Стойнев.

Десислав Чуколов от "Атака" също обяви, че ще гласува против Деница Сачева за социален министър. Той днес разбрал, че сутринта е имало някакъв коалиционен съвет, където се обсъждала кандидатурата на Сачева.

Чуколов също настоя кандидатът за поста министър на труда и социалната политика Деница Сачева да отговори на въпроси за Истанбулската конвенция. Чуколов настоя Законът за социалните услуги да бъде отменен

За и против Закона за социалните услуги

За и против Закона за социалните услуги

НПО-тата стават посредник между държавата и децата, опасява се Ивайло Тинчев

Вицепремиерът Томислав Дончев, който представи кандидатурата на Деница Сачева не остава безразличен към отправените критики към нея. Той заяви, че някой говори силно или вика, когато няма какво да каже.

Дончев първа иска да опровергае редица неточности или откровени заблуждения в изказването на Драго Стойнев. "Ние изпуснахме само темата с илюстрацията на кориците на "Хари Потър", заяви вицепремиерът. 

Борисов сменял министрите като носни кърпички според Нинова

Борисов сменял министрите като носни кърпички според Нинова

Ще се променят ли социалните осигуровки, ще преизчислят ли пенсиите, пита тя

Червените също отговориха на изказването на Томислав Дончев. Драгомир Стойнев изтъкна, че винаги е имало страсти в пленарна зала, но това е част от демокрацията. Стойнев разкритикува Сачева и че не е довела доникъде проекти за 2 млрд лева.

Георги Гьоков заяви, че от БСП няма да подкрепят смяната на социалния министър Бисер Петков с Деница Сачева.

От ДПС също се включиха в дискусията. Депутатът и бивш социален министър Хасан Адемов посочи, че категорично не са съгласни с процедурата по включване на точката от дневния ред, защото в правилника на парламента на извънредни заседания редът се гласувал предварително. "Нищо извънредно и необичайно не налага включването на други точки", аргументира се Адемов. ДПС не са съгласни изобщо с процедурата по точката в дневния ред стана ясно и от изказване на Йордан Цонев. 

Сачева видя кампания с подривни дейности срещу себе си

Сачева видя кампания с подривни дейности срещу себе си

Социалната политика се прави от хора за хора, категорична новият социален министър

Той запита дали смяната на един министър с друг решава проблемите. Цонев поиска ясна и дългосрочно визия за сектора. Не е ясно как ще изглежда в края на мандата и как - след мандата, посочи Йордан Цонев. 

Сачева видя кампания с подривни дейности срещу себе си

Сачева видя кампания с подривни дейности срещу себе си

Социалната политика се прави от хора за хора, категорична новият социален министър

По думите на Хасан Адемов Бисер Петков е човек със сериозна експертиза и изключително диалогичен, макар и никой да не оспорвал качествата на Деница Сачева. Той изтъкна, че със смяната на министрите се забавят темповете за развитие в социалната сфера.

Хасан Адемов заяви и че ако новият министър няма подкрепата на колегите си и на парламентарната си група, каквито и мерки да предложи, те ще увиснат във въздуха.

Според Адемов смяната на министрите на принципа "Стани да седна" няма да реши нито един от въпросите в социалната сфера. Деница Сачева ще забави решаването на настоящите проблеми, но ще бъдат добавени още такива, допълни той. 

Неговият съпартиец от ДПС - Йордан Цонев, заяви, че дебатът е политически при смяната на социалните министри. По думите му няма фокус за реформите, защото те са като "тука-има, тука-няма".

Валери Симеонов не разбира министър или папа избират в НС

Валери Симеонов не разбира министър или папа избират в НС

НС казва кой може да бъде министър и кой не може

"В предложението на г-н Борисов Деница Сачева да стане министър няма нищо страшно", беше лаконичен от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той напомни, че БСП също направили промени в някои комисии, а управляващите ги подкрепили. Когато пламенно защитавате една или друга теза, не винаги сте последователни като партия, констатира Биков. По думите му управляващите се борят за това България да върви напред.

Председателят на ресорната образователна комисия Милена Дамянова защити Деница Сачева и заяви, че тя не е правила промени в учебните програми. Така Дамянова отхвърли критиките на червените.

Като извънредна и първа точка от дневния ред на извънредното заседание на парламента днес влезе номинацията на зам.-министъра на образованието Деница Сачева за министър на труда и социалната политика на мястото на подалия оставка в петък миналата седмица Бисер Петков.

Премиерът Борисов обяви номинацията още през уикенда, без това да е направено официално. Едва тази сутрин се появи информация за спешен коалиционен съвет.

Припомняме, на 29 ноември, премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков. Като мотив за това решение бяха посочени натрупани във времето основания.

Пред БНР вицепемирът Томислав Дончев даде повече подробности около поисканата оставката на Петков.

Вчера стана ясно, че премиерът предлага Деница Сачева да заеме поста на Бисер Петков. Към момента тя е зам.-министър на образованието, като вече е била и заместник-министър на труда и социалната политика в периода от 2016 г. до април 2017 г.

Поисканата оставка дойде в деня, в който БиБиСи излъчи филм за условията на живот на децата в риск, след като повече от десет години върви процес на деинституционализация.

Логично е, че в социалното министерство има много напрежение - от неразрешеното противоречие между работодатели и синдикати за това кой да заплаща болничния до закъснението с изработването на правилата при допълнителното пенсионно осигуряване.

Припомняме, че това е втората оставка на Бисер Петков, след като той я депозира още в началото на мандата на правителството Борисов 3, заради неразбирателството по въпросите за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания промени в законите. Тогава организаторите на протестите от Системата ни убива обаче заявиха, че те всъщност не искат оставката на Бисер Петков и му имат доверие в работните групи. Така първата оставка на Бисер Петков остана само депозирана, но не и приета от премиера Бойко Борисов.