Кандидатът за социален министър Деница Сачева заяви, че няма да отстъпи от това, което вече е постигнато по отношение на услугите и ангажиментите към хората с увреждания.

Тя отговори от трибуната на Народното събрание на критиките, които отправиха народните представители за новата й длъжност.

Сачева благодари както за доверието, така и за критиките, които са полезни за нея. 

БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева
Обновена

БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева

Оставката на Бисер Петков - симптом за блокаж на управленски системи, според БСП

Много добре съзнавам трудностите със социалната политика. Това е комплексна политика и в значителна част от секторите в образованието и в социалната сфера, каза досегашният зам.-министър на образованието. Тя смята, че би могла да бъде полезна в търсенето на решения.

Според нея да си министър означава да си част от изпълнителната власт и не би следвало да има изненади в това отношение. Изненадана съм от задълбочените познания за моята биография и за джендър анкетата, за която се споменава, но която е била разпространена 5 години преди да бъда зам.-министър на образованието и науката. Тя е проведена по времето на БСП, каза Сачева. 

Валери Симеонов не разбира министър или папа избират в НС

Валери Симеонов не разбира министър или папа избират в НС

НС казва кой може да бъде министър и кой не може

земете мобилните си телефоните, напишете задължително сексуално образование и ще видите друг кандидат за кмет от БСП. Моля да не вменявате това, което не е вярно", призова тя.

Деница Сачева подчерта, че джендър идеологията не е въвеждана и подкрепяна. Тя е за традиционното семейство между мъж и жена, но ще продължи да бъде против насилието в семейството.

Самият факт, че днес работя с ГЕРБ, означава, че приемам политиките, които партията прави. Всеки има право на мнение, което да се развива във времето, подчерта Сачева. 

Борисов сменял министрите като носни кърпички според Нинова

Борисов сменял министрите като носни кърпички според Нинова

Ще се променят ли социалните осигуровки, ще преизчислят ли пенсиите, пита тя

Относно Закона за социалните услуги, Сачева ще провежда диалог с всички страни и смята, че е важно да се слушат всички гледни точки.

След края на дискусията депутатите от 44-то Народно събрание освободиха досегашния министър на труда и социалната политика Бисер Петков и избраха Деница Сачева за нов социален министър. Законотворците гласуваха с 114 "за", "против" 106 и трима въздържали се.

Припомняме, на 29 ноември, премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков. Като мотив за това решение бяха посочени натрупани във времето основания.

Пред БНР вицепемирът Томислав Дончев даде повече подробности около поисканата оставката на Петков.

Вчера стана ясно, че премиерът предлага Деница Сачева да заеме поста на Бисер Петков. Към момента тя е зам.-министър на образованието, като вече е била и заместник-министър на труда и социалната политика в периода от 2016 г. до април 2017 г.

Поисканата оставка дойде в деня, в който БиБиСи излъчи филм за условията на живот на децата в риск, след като повече от десет години върви процес на деинституционализация.

Логично е, че в социалното министерство има много напрежение - от неразрешеното противоречие между работодатели и синдикати за това кой да заплаща болничния до закъснението с изработването на правилата при допълнителното пенсионно осигуряване.

Припомняме, че това е втората оставка на Бисер Петков, след като той я депозира още в началото на мандата на правителството Борисов 3, заради неразбирателството по въпросите за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания промени в законите. Тогава организаторите на протестите от Системата ни убива обаче заявиха, че те всъщност не искат оставката на Бисер Петков и му имат доверие в работните групи. Така първата оставка на Бисер Петков остана само депозирана, но не и приета от премиера Бойко Борисов.