Често обвиняват Бисер Петков за неща, за които отговорен е министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Това заяви пред БНР бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика, подал оставка през 2016 г. Ивайло Калфин. Според него разговорът в Коалиционния съвет относно смяната на Петков е предрешен.

Той напомни, че в съобщението на премиера като мотив за освобождаването на Петков от поста се посочват болничните и ТЕЛК-овете - все проблеми на здравната система по думи на Калфин.

Там, където има измама, където има недобра преценка, тя идва от медицинската преценка и това не е в ресора на социалния министър, подчерта той и отбеляза, че напоследък много неща се приписвали на социалния министър, а той всъщност не бил толкова всевластен и всеотговорен.

Томислав Дончев посочи мотивите за поисканата оставка на социалния министър

Томислав Дончев посочи мотивите за поисканата оставка на социалния министър

Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков

Според Калфин Бисер Петков е направил нещо полезно, а именно да уточни начина, по който се изплаща вторият стълб на пенсиите. Това трябвало да му се отчете като постигнат успех. Бившият социален министър обаче бе категоричен, че няма как да се направи някаква цялостна реформа само от министъра без съдействието на останалите.

Калфин припомни, че Петков е бил избран на поста именно в качеството си на експерт. Според него изтъкването на недоброто комуникиране на посланията на министъра не може да бъде повод за смяната му.

"Смяната на един министър е политически въпрос. А ние виждаме - той се сменя, с извинение, като градинаря в Министерския съвет. Не виждам политическите причини, по които се сменя един министър, а това може да бъде само политическо решение.... Ако не управляващите, поне опозицията да си отвори устата и да каже кое не е свършил Бисер Петков и кое ще свърши Деница Сачева, за да разбере обществото защо се сменя министър", коментира Калфин.

Адемов вижда опит за отпушване на социалното напрежение с оставката на Бисер Петков

Адемов вижда опит за отпушване на социалното напрежение с оставката на Бисер Петков

Според него нямало предпоставки за смяна на министъра

Според него сред приоритетите в социалната сфера са енергийните помощи и либерализацията на пазара на електроенергия, както и въпросът с ТЕЛК-овете.

Припомняме, в петък, 29 ноември, премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков. Като мотив за това решение бяха посочени натрупани във времето основания.

Вицепемирът Томислав Дончев даде повече подробности около поисканата оставката на Петков.

По-късно стана ясно, че премиерът предлага Деница Сачева да заеме поста на Бисер Петков. Към момента тя е зам.-министър на образованието, като вече е била и заместник-министър на труда и социалната политика в периода от 2016 г. до април 2017 г.

Поисканата оставка дойде обаче в деня, в който БиБиСи излъчи филм за условията на живот на децата в риск, след като повече от десет години върви процес на деинституционализация.

Предлагат Деница Сачева да наследи Бисер Петков

Предлагат Деница Сачева да наследи Бисер Петков

Консултирано е с коалиционните партньори, а с нея очакват по-добри резултати

Напреженията, свързани със социалното министерство обаче са много - от неразрешеното противоречие между работодатели и синдикати за това кой да заплаща болничния до закъснението с изработването на правилата при допълнителното пенсионно осигуряване.

Припомняме, че това е втората оставка на Бисер Петков, след като той я депозира още в началото на мандата на правителството Борисов 3, заради неразбирателството по въпросите за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания промени в законите. Тогава организаторите на протестите от Системата ни убива обаче заявиха, че те всъщност не искат оставката на Бисер Петков и му имат доверие в работните групи. Така първата оставка на Бисер Петков остана само депозирана, но не и приета от премиера Бойко Борисов.