Въпреки че не е на първа линия в борбата с коронавируса, НАТО трябва да продължи да играе важна роля. Да не се дава възможност на дезинформацията да спъва усилията на властите по света. 

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на колегите си от НАТО, които проведоха видеоконферентна връзка, първата в 70-годишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт.

Товаж съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Столтенберг: Пандемията тества силата на НАТО, но алиансът запазва способностите си

Столтенберг: Пандемията тества силата на НАТО, но алиансът запазва способностите си

Алиансът е преразгледал цялата програма на своите учения във връзка с пандемията

Българската делегация участва в срещата от сградата на Служба "Военна информация" в София.

Захариева призова НАТО да подпомогне ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения. Припомняме, че нуждата от такива се превърна в глобален проблем след началото на пандемията.

Евроатлантическият център за координиран отговор при бедствия, който работи на денонощен режим, например се включва активно в доставката на медицински материали от други страни от НАТО за Италия. За по-малко от 24 часа Алиансът оказа помощ на Люксембург за разгръщане на полеви болници. Споделени от съюзниците военни способности на НАТО за стратегически въздушен транспорт превозват медицинско оборудване и предпазни средства от трети страни.

Снимка 474096

Източник: МВнР

За първи път вече като пълноправен член на НАТО участва делегация на Северна Македония. "Приветствам моя колега Никола Димитров. Това е специален момент и за моята страна, чийто дългогодишен външнополитически приоритет е евроатлантическата интеграция на Западните Балкани", каза Захариева.

Министрите обсъдиха още ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, ситуацията в Сирия, Турция и миграционния риск, мисиите в Афганистан и Ирак и отношенията с Русия.

България подкрепи по-засилен ангажимент на Алианса в Близкия изток и Северна Африка, както и за действия на солидарност със съюзниците Гърция и Турция, които изпитват най-големи затруднение вследствие мигрантския натиск от Сирия. Страната ни продължава да подкрепя мисията в Афганистан "Решителна подкрепа" и преди броени дни, въпреки трудната ситуация с коронавируса, извърши ротация на своя персонал в Кандахар. 

Русия: Македония в НАТО e пречка дори и за борбата с COVID-19

Русия: Македония в НАТО e пречка дори и за борбата с COVID-19

Москва не вижда нито едно оправдание за нуждата Скопие да се присъедини към Алианса

Министрите одобриха НАТО да поеме от САЩ водещата роля в обучителни програми на иракските сили за сигурност, осъществяване в момента в рамките на Глобалната коалиция за борба с т.нар. Ислямска държава. Министрите утвърдиха и набор от допълнителни инициативи за сътрудничество с Грузия и Украйна.