Собственикът на скандалната туристическа фирма "Еврохолидейз" Георги Христов бе задържан около 03.30 часа тази сутрин на летище София. 25-годишният мъж, криминално проявен и е осъждан за наркотици, пътувал с полет от Лутън - Лондон.

Христов бе обявен за издирване като обвиняем по образувано досъдебно производство с наложена мярка „принудително довеждане" в пловдивската полиция.

Разследването около дейността на фирмата започна, след като на 8 август в прокуратурата в Пловдив и в полицията бе получен сигнал от служител на интернет сайт - по предварителен договор в сайта е била поместена реклама с атрактивни оферти на туроператорската фирма за екскурзии до Малдивите и остров Корфу.

Малко по-късно жалби бяха подадени и от множество граждани, измамени от псевдофирмата.

Следователите установили, че преди 5 месеца Христов е закупил фирмата от плевенчанин в присъствието на  Венелин Качаков, който се представял като финансов директор. „Еврохолидейз ООД" имала лиценз за туроператорска дейност до 2005 г. и оттогава била нелегитимна.

След това двамата „купувачи" наели консултант Георги Владимиров. Качаков набирал служителки, а Владимиров се свързал с интернет сайта, в който стартирали офертите за почивка в Малдивите и остров Корфу - цените са двойно занижени от официално предлаганите. На сайта дори е качен и вече нелегитимният лиценз на предишната туроператорска фирма.

Клиентите превеждали парите по банков път. Измамата била разкрита на 3 август - крайният срок, в който гражданите трябвало да отидат в офиса на фирмата, за да получат своите резервации.

В хода на разследването полицаите установили, Качаков разпродавал семейното си имущество в интернет, подал и молба за издаване на международен паспорт на детето му с експресна поръчка. Така на 8 август той е задържан при получаването на паспорта и след 24-часовия му арест, задържането му е удължено с прокурорска мярка за още 72 часа.

Повдигнато му е обвинение за измами в особено големи размери. Последвало задържането и на Георги Владимиров. След ареста Христов също е закаран в пловдивската полиция.

По първоначална информация над 220 души са попаднали в измамната мрежа на тримата. От полицията припомнят, че в сайта на Държавната агенция по туризъм има специален регистър  на туроператорите и туристически агенти, които са лицензирани. Този списък се обновява на всеки 10 дни.

Работата по разследваното продължават.