Българи започнаха подписка за промяна на националния ни празник, в знак на възмущение, че той е превърнат ден за преклонение пред чужда държава и разделя нацията вместо да я обединява.

В мотивите към петицията се посочва, че със Санстефанския договор не се създава българска държава, а се постановява руска окупация (в чл. 8).
Народът ни дори е заплатил на Москва 32.5 тона злато като окупационен дълг.

"На 3 март (19 февруари) 1878 год. в селището Свети Стефан се подписва ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор между две евроазиатски империи, с който се прекратява войната помежду им и се уреждат взаимоотношенията им.
На българите, макар и участвали във войната, е отказано не само участие, но и присъствие при подписването на този акт." - подчертават инициаторите на петицията.

Те посочват, че не България, а Черна гора, Сърбия и Румъния, получават независимост по силата на Санстефанския договор, но в нито една от тези страни 3 март не само не е национален, но не е и официален празник.

Снимка 343552

Източник: Фейсбук

Чл. 8 от Санстефанския договор, уреждащ окупацията на България.

"Единствено у нас, където резултатът от този договор е заменянето на османската власт с руска окупация, това е национален празник." - констатират авторите на документа.

"Националният празник на една страна трябва да бъде повод за гордост и национално самочувствие. Такива може да има само при отбелязването на важна историческа дата - плод на съвместните усилия и героизъм на народа и неговите управници...
Освен всичко друго, националният празник трябва да обединява нацията, а не да я разединява. Обединява ли ни сегашния празник или дълбае пропаст на разделение в обществото ни?
Нима в 1337-годишната история на България липсват славни дати, достойни да бъдат национален празник на страната ни?! Нима ни липсват звездни исторически мигове, сътворени изцяло от нас, българите?!" - питат авторите на възванието, като посочват, че България е единствената страна в света, която има за национален празник деня на своята окупация от чужда държава.