Първите външни одити за това как са харчени парите по програмите САПАРД и ИСПА за пътния фонд вече са започнали. Това съобщи финансовият министър Пламен Орешарски, цитиран от БНР.

На днешното заседание министрите обсъдиха какви са резултатите от предприетите преди седмици 16 мерки за по-доброто усвояване на европарите.

Въпреки заявеното очакване на министър Асен Гагаузов средствата по ИСПА да бъдат отблокирани до края на април, до днес няма такава информация.

"Моето мнение е, че нещата ще се променят, т.е. средствата ще бъдат отблокирани в момента, в който от една страна ние си свършим работата, и от друга страна ЕК се убеди че сме си свършили работата, т.е. не зависи само от нас," категоричен беше министърът на финансите.

Еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер отлага за неопределено време посещението си у нас, което трябваше да се проведе в края на май.

Посещението е с цел Хюбнер лично да провери как работят системите за усвояване на европейските средства в България.

По време на визитата тя планираше да провери на място готовността на съответните организации и структури у нас за правилно изразходване на средствата от еврофондовете.

Хюбнер е решила, че моментът не е подходящ за такова посещение, защото преди него от българската страна трябва да бъдат дадени отговори и резултати.

Посочен е конкретно плана за действие за преодоляване на проблемите във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", заради който бяха спрени парите по ИСПА. В Европейската комисия очакват документа в началото на юни.

Другото, което Хюбнер би искала да види преди да посети България, са резултати от свързаните със същия фонд разследвания.

Тя е получила поканата за тази визита лично от министъра на финансите Пламен Орешарски в началото на април.
За сега нова дата за осъществяването й не е определена.