Не бяхме предварително уведомени, че ще има затваряне на заведенията у нас, но то беше очаквано. За разлика от преди, поне този локдаун е национален и е за всички. Това каза за News.bg председателят на Българска асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов по повод предстоящото затваряне в страната.

Не може всеки път заведенията да бъдат сочени с пръст и да бъдат изкупителна жертва. Или всичко ще се затваря, или нищо. Въпреки че не подкрепяме затварянето, ние проявяваме разбиране, обясни Алибегов.

Това, за което обаче настояват от БАЗ и СЗБ, е гаранция от здравните власти, че срокът за затваряне на бизнеса ще бъде спазен и той ще бъде само 10 дни , а не още 2 месеца. Другото искане е бизнесът и служителите му да продължат да получават помощи - 20% за работодателите и 75% за служителите.

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

Остават само аптеки и хранителни магазини

Засега заведенията и ресторантите от асоциациите не се готвят за протест, но ако затварянето продължи повече от 10 дни, Алибегов обеща остра реакция от всички браншови организации.

На въпрос колко души са останали без работа в този сектор, Алибегов не можа да даде отговор. Той поясни, че един от основните проблеми, пред които е изправен браншът е, че при всяко следващо отваряне вече няма кой да работи. "Много хора смениха своето поприще и не искат да работят в този бранш, тъй като ситуацията го определя като несигурен. На този етап ще бъдем изправени пред това да спасяваме летния и следващия зимен сезон. Ситуацията е повече от критична", коментира Алибегов.

Заведенията: Тотален локдаун! Всичко или нищо!

Заведенията: Тотален локдаун! Всичко или нищо!

Или отваряте всички бизнеси без ограничения или затваряте всички

News.bg припомня, че представители на заведенията в страната излязоха и на протест пред Министерски съвет, като преди това се заканиха да отворят протестно на 1 февруари. От тогава обаче зачестиха случаите на заловени от инспекторите частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните.

Миналата седмица стана ясно, че Щабът и РЗИ-тата търсят унифициран подход към пандемията.

По-рано днес здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще има локдаун за 10 дни.