На фирмата - доставчик на социални услуги в старческия дом във Варна, в който пожар взе четири жертви, са наложени редица актове, четири само през миналата година, в размер от 3000 до 7000 лв., като 7 хил. лв. е санкцията за това, че оперират без лиценз. Но другата част, която може би ще е и разковничето за намиране на вината при трагедията, която се случи онзи ден - става въпрос за жестоки нарушения в изискванията за качество. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев в ефира на bTV.

Проверяват организацията на работа в старческия дом, в който загинаха 4 души при пожар

Проверяват организацията на работа в старческия дом, в който загинаха 4 души при пожар

Извършват се и експертизи в разследването по случая

Във връзка с предизвикалия пожара 53-годишен мъж, Кръстев заяви, че в дом за стари хора изобщо не би трябвало да е настанено лице на такава възраст, особено пък и със специфично заболяване. Не са били спазени и изискванията по отношение на персонала. Не е имало лекар на място, както и специалисти, които биха могли да полагат грижи за хора със специфични потребности.

Доколкото Иван Кръстев е запознат, в дома са извършвани проверки от РЗИ, полицията и пожарната, при които също са установени нарушения и прокуратурата е сезирана за тях.

Пламналият старчески дом край Варна се оказа без лиценз
Обновена

Пламналият старчески дом край Варна се оказа без лиценз

В пожара загинаха четирима души

От началото на 2022 г. при проверки на Агенцията за качество на социалните услуги са установени 6 случая на работещи без лиценз домове, два от който са управлявани от фирмата, стопанисваща дома във Варна. От средата на 2021 г. се извършва засилен контрол на всички доставчици на социални услуги. От два месеца Министерството на труда и социалната политика изготвя предложения за законови промени във връзка с откритите при проверките нарушения.

Агенцията обяви, че горелият старчески дом във Варна не би трябвало изобщо да работи

Агенцията обяви, че горелият старчески дом във Варна не би трябвало изобщо да работи

На управителя на фирмата били наложени две глоби, които той не платил

"В края на този месец очакваме да влезе в сила новата Наредба за качеството на социалните услуги, която да даде още по-ясни критерии по въпроса какво точно трябва да бъдат изискванията - база, персонал и т.н.", каза още социалният зам.-министър.