Образувано е досъдебно производство след пожара в дома за възрастни хора във Варна, има четирима загинали, двама са настанени в болница, от които една жена е в тежко състояние. Извършва се аутопсия на четирите жертви. Вече има заподозрян, който също е обитател на дома, мъж на 53 години, съобщиха на брифинг от Окръжна прокуратура.

Той е бил преместен е от друг дом в град Девня, който е закрит. След пожара е настанен в психиатрията за изясняване на психическото му състояние. Иззети са записи от камерите, каквито има във всяка стая на дома.

Според официалната информация предполагаемата причина за пожара е човешка дейност - неправилно боравене с открит огън вътре в стаята, но не се изключват и други версии.

Окръжна прокуратура - Варна ръководи образуването досъдебно производство във връзка с пожара в дом за възрастни хора във варненска местност, при който загинаха четирима души, информират от Отдел "Връзки с обществеността" на Апелативна прокуратура - Варна. Досъдебното производство е образувано по чл. 330, ал. 3 от НК.

Сигналът за пожара е постъпил около 03:00 часа тази сутрин. Според първоначалната информация огънят е започнал от една от стаите, разположени на приземния етаж на сградата.

Веднага след потушаването на пламъците, е започнал оглед на местопроизшествието. Действията по разследването на причините и обстоятелствата, довел до трагичния инцидент продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Варна, с активното участие на служителите от ОД на МВР в града. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, предстои да бъдат извършени също пожаро-техническа, електро-техническа и други експертизи, необходими за изясняването на фактическата обстановка.

От Окръжната прокуратура във Варна припомнят , че във връзка с други два пожара, възникнали отново в домове за възрастни хора през миналата 2021 година и появили се твърдения за упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, от Районна и Окръжна прокуратура - Варна са извършвали няколко проверки в такива места за настаняване и предоставяне на определената социална услуга.

В края на ноември 2021 година Апелативна прокуратура- Варна разпореди проверка по реда на надзора за законността по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна.

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за това, че в периода от април 2021 г. до ноември 2021 г. в гр. Варна, при условията на продължавана престъпна дейност, съзнателно не е била оказвана помощ на лица, настанени в конкретен дом за възрасни хора, за които служителите на дома е трябвало да се грижат, тъй като са били в опасност за живота и не са могли да се пазят поради напреднала възраст, болест или изобщо поради своята безпомощност, в случаите, когато е могла да бъде оказана помощ от служителите на социалното заведение, което представлява престъпление по чл.138 във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

В домовете за деца – като във филм на ужасите

В домовете за деца – като във филм на ужасите

Побоища и сексуални посегателства, лишаване от свобода и различни наказания са само част от фактите, които отчита БХК в свой доклад на база проверка в десет вида институции. Прякото и косвеното психическо насилие в интернатите било масово, а опитите за самоубийство от страна на деца също зачестявали.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Варна текат действия по разследване на двата пожара в домове за възрастни хора със загинали. Изясняват се причините и обстоятелствата за възникването на тежките инциденти и на причините, довели до смъртта на възрастните хора.

При извършените 25 проверки от Агенцията за качеството на социалните услуги, възложени от прокуратурата, от които 22 на частни социални домове и три на държавни, са били констатирани множество нарушения. Във връзка с тях са дадени задължителни предписания към доставчиците на социални услуги със срокове за тяхното изпълнение. Съставени са множество актове за установяване на административни нарушения, наложени са наказания "глоба" в размер от 2000 до 4500 лв. на нарушителите. Отнет е лицензът на една фирма, предоставяща социални услуги.

Обобщавайки резултатите от проверките, Окръжна прокуратура - Варна е изготвил предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги.

Разследват смъртта на възрастен мъж в старческия дом в село Рояк

Разследват смъртта на възрастен мъж в старческия дом в село Рояк

По тялото му са открити синини