Прокуратурата откри множество нарушения, при извършените проверки в домове за възрастни хора във Варна, съобщават от пресцентъра на АП Варна. Проверките започнаха след подаване на сигнали за нередности в прокуратурата.

При извършените от Агенцията за качеството на социалните услуги 25 проверки, възложени от прокуратурата, от които 22 на частни доставчици и останалите на държавни, са били констатирани множество нарушения. Някои от тях са свързани с факта, че част от потребителите не отговарят на профила на социалната услуга - настанени са лица с психични разстройства, с физически увреждания, с умствена изостаналост и с деменция, чието обслужване изисква специализирани грижи.

Други установени нарушения са свързани с това, че договорите за ползване на социалната услуга в голямата си част са сключени с трети лица, а не с ползвателите на услугата. На места липсват специалисти с необходимата квалификация за развитие на физическото, психическото и здравословно състояние на потребителите, в съответствие с индивидуалните им потребности и обслужващият потребителите персонал е крайно недостатъчен спрямо броя на настанените в услугата потребители. В голяма степен е констатиран също занижен контрол от страна на управителите/ръководителите на социалната услуга по отношение на изпълнението на дейностите в услугата и воденето на документацията - прилагани са формални и идентични за различните лица оценка на потребностите, индивидуален план и индивидуален план за здравни грижи, които не са изготвени от мултидисциплинарни екипи.

Разследват смъртта на възрастен мъж в старческия дом в село Рояк

Разследват смъртта на възрастен мъж в старческия дом в село Рояк

По тялото му са открити синини

За всички констатирани нарушения са дадени задължителни предписания към доставчиците, със срокове за тяхното изпълнение. Съставените са множество актове за установяване на административни нарушения, наложени са наказания "глоба" в размер от 2000 до 4500 лв. на нарушителите. Отнет е лиценза на една фирма, предоставяща социални услуги.

Във връзка с публикациите в медиите относно случаи на упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, било установено, че при постъпването си в тези заведения повечето възрастни хора се намирали в тежко увредено състояние, не можели да се обслужват сами, били лежащо болни с тежка деменция и други заболявания.

Прокуратурата разпореди проверка в края на 2021 година по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна. Нейните цели бяха да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора и налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове.

В домовете за деца – като във филм на ужасите

В домовете за деца – като във филм на ужасите

Побоища и сексуални посегателства, лишаване от свобода и различни наказания са само част от фактите, които отчита БХК в свой доклад на база проверка в десет вида институции. Прякото и косвеното психическо насилие в интернатите било масово, а опитите за самоубийство от страна на деца също зачестявали.

Проверките са извършени в тясно взаимодействие с Агенцията за качеството на социалните услуги - контролния орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно лицензиране доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им.

През 2021 г. Районна и Окръжна прокуратура - Варна са извършвали няколко проверки в домове за възрастни хора, като конкретни поводи за тях са били възникналия през м. юли 2021 г. пожар в частен дом за възрастни, публикации в медиите относно случаи на упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги.

Районна прокуратура - Варна образува досъдебно производство по случая. Под нейно текат действия по разследване на двата пожара в домове за възрастни хора със загинали. Изясняват се причините и обстоятелствата за възникването на тежките инциденти и на причините, довели до смъртта на възрастните хора. Анализират се и се обобщават резултатите от назначените пожаро-техническа, електро-техническа и съдебно-медицинска експертизи.

С цел изясняване на фактическата обстановка в цялост от приобщения списък на починалите в конкретен дом за възрастни хора лица, са проведени беседи с близки на починалите. Част от тях са отказали да разговарят по болезнената тема. Друга част посочили категорично, че приживе техните роднини не са споделяли за упражнявано насилие спрямо тях, както и че не са се оплаквали от условията в дома за стари хора. На място в същия дом е разговаряно с лица настанени в дома. Те са посочили, че нямат претенции спрямо полаганите грижи и категорично заявяват, че спрямо тях не е упражнявано насилие.

Само четири дела за ужасите в детските домове

Само четири дела за ужасите в детските домове

В повечето случаи няма доказателства, разследват директор, опитал да

Обобщавайки резултатите от проверките, прокуратурата е изготвила предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги. В отговора той е изразил съгласие с изложената позиция и готовност за работа в посока подобряване на законовата рамка и по същество предоставянето на по-добри социални услуги.

Припомняме, че през есента на миналата година в дом за възрастни хора в провадийското село Рояк избухна голям пожар, при който загинаха девет души.

Припомняме, че изразът "дом на ужасите" бе популяризиран преди двайсетина години, когато в края на 90-те години в България навлязоха западни неправителствени организации и медии, които направиха потресаващи разкрития за условията, в които се отглеждат сираците и изоставените от семействата си деца с увреждания. Това доведе до натиск за реформи в системата и към 2022 г. повечето от големите социални домове за деца са закрити, макар и да няма информация и независима оценка при новите условия дали се подобрили условията на живот на децата.