Жителите на село Александрово в Ловешко се оплакват, че тежките камиони напукват къщите и разрушават моста над реката. Кладенците пък са пресъхнали заради изземването на много баластра от реката. В тази връзка кметът на Ловеч проведе среща с представители на село Александрово по повод концесия за инертни материали.

Според кмета на селото Корнелия Маринова, обаче, няма голям проблем и затова не е сигнализирал.

Тя посочи, че решението за концесия е от 2007 г. по внесено предложение на тогавашния кмет Минчо Казанджиев. Гласувано е от общинските съветници, включително от Иван Минков (ОБТ), чийто представител днес е кмет на Александрово. Решението тогава е взето в нарушение на ЗМСМА, тъй като липсва становище на местната общност.

С промяната на закона през 2008 г. общинската концесия става държавна към Министерството на енергетиката. Сега Община Ловеч ще изиска от министерството работния план за концесията, за да се знаят какви са обемите, какъв е маршрутът на камионите и прочие.

Веднага, след като получих на 10 юли т.г. сигнал за проблема от общинския съветник Юнал Мъстънов, заедно със зам.-кмета Даниел Колев посетихме мястото. На 12 юли дойдоха представители на фирмата, която добива материал. Последваха още наши проверки, както и проверки от Басейнова дирекция "Дунавски район" и РИОСВ - Плевен" обясни Маринова. Винаги сме били активната страна, но вие защо мълчите над 10 години, попита кметът на общината.

В последно време са издадени три заповеди за повишен контрол. Сега предстоят съвместни проверки с принципала, обследване на моста над Осъм (за който има остарял проект за ремонт), както и текущ контрол върху маршрутите на камионите с баластра.