Жители на радомирското село Владимир се надигнаха на бунт заради незаконен приют. Вече 10 години над 350 бездомни кучета се отглеждат в частен имот на входа на селото. В село Владимир не могат да преброят жалбите до институциите, а съжителството с кучета усложнява ежедневието им. Кучетата често ставали повод за катастрофи.

Според местните, кучетата често се разхождали свободно навън, имало и нападнати хора.

Не мога да кажа, че условията в един такъв приют са кой знае колко по-добри, отколкото в един общински приют, защото не се съблюдава по никакъв начин прилагане на законодателството. Това каза Явор Гечев от фондация "Четири лапи" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гечев коментира, че всеки един от тези приюти е възникнал по една и съща схема. Човек отива на място, купува си къща, спасява едно-две-три кучета в селото и така почват да му стоварват ненужните животни. Тези приюти не са ефективно решение на проблема с бездомните животни. Всеки един от тях, в който има над 100 животни, изисква огромен ресурс и организация, както и финанси, каза още представителят на "Четири лапи".

Той е категоричен, че е по-добре хората да направят така, че да няма бездомни животни.

Не можеш да си вземеш куче и когато вече не ти върши работа - да го изхвърлиш на улицата. Опитът в България сочи, че и регистрираните приюти не дават по-добри условия за животните, бе категоричен той.

Според него рискът във всеки един момент някои от тези хора, които са недоволни, да отиде и да посегне на животните, е много голям.

Разхождане на кучета на публично място - само със сертификат

Разхождане на кучета на публично място - само със сертификат

За това настоява специалистът по поведение на кучета Димитър Трифонов