Противно на декларациите за европейска геополитическа и ценностна ориентация, скопските политици и журналисти като че ли нарочно правят всичко възможно да докажат, че мястото им не е в Европа.

Всеки път, когато получат някакво поощрение от европейски политици и структури, винаги се намира някой да се изцепи срещу България и така да даде да се разбере, че са много далече от политическите и правни норми на поведение, приети в страните – членки.

Така стана и сега: след няколкото публични жеста, от началото на годината до сега, от страните от Вишеградската четворка, в Скопие побързаха да проявят стария си Едипов комплекс, с което да затормозят своята собствена евроинтеграция. И бързо да охладят ентусиазма на вишеградските лидери да им помагат да се справят с последствията от бежанската криза.

Без да осъзнават, че такъв шанс не се пада всеки ден – утре във Варшава, Прага, Братислава, Будапеща, или Виена (Австрия се кани да влиза в групата и това най- вероятно ще стане след отложения трети тур на президентските избори) може да дойдат на власт други политици, безразлични към усилията на разделените в две държави българи за пореден път да спасят Европа от последното варварско нашествие.

Ако сега София преглътне поредното унижение от страна на Скопие, със сигурност ще последват нови и то по-тежки. Не е трудно до отгатнем и датите, когато това може да се случи: 9 октомври – годишнината от гибелта на Владо Черноземски и 27 октомври – годишнината от презентацията на Сдружението на Граждани „Радко” в скопския „Холидей Ин”. Не трябва да се съмняваме, че и двата повода ще бъдат използвани за изливане на кофи с помия върху България и българите.

Единствено адекватна реакция от страна на президента, премиера, външния министър, посланика може да обуздае страстите сред местните отродени титовисти. И мисля, че е крайно време да се вземе под внимание идеята на колегата Теодор Дечев - на всички македонски граждани, които получават български паспорти, да бъдат обнародвани данните в нашия Държавен Вестник. Мисля, че идеята не се нуждае от защитници и ще я подкрепя само с пример:

Когато на 27.10.2000г., след атаката срещу основателите на „Радко” в „Холидей Ин”, заедно с големия българин от Торонто Георги Младенов попаднахме във водещите новини на всички скопски телевизии, двама мои племенници забраниха на майка си – моя братовчедка, да ме приема в къщи. Впоследствие момчетата се изучиха и, също като майка си, направиха кариера в хуманитарната сфера. И бях много изненадан, когато ме издириха чрез редакцията на news.bg и ми изпратиха следното писмо: „Гьоше, ние решивме да станеме бугари! Можеш ли и сакаш ли да помогнеш?” Естествено че отговорих да идват в София по най-бързия начин, да ги заведа при господин Борис Вангелов и да започваме законовата процедура. Предупредих ги обаче, че ще подпишат декларации за български произход и самосъзнание! Кореспонденцията пак престана...

Познавам в Скопие доста хора с фамилията Неделковски. Част от тях са истински български патриоти. Не знам дали са роднини с въпросния Миленко. Но след като е човек на Никола Груевски, си струва да се разровим да видим, дали някога някъде не се е писал българин. И тогава ефектът от провокацията ще бъде обратен! В наша полза!