В бюджета на EС България е внесла 843.7 млн. евро, а е получила 1.817 млрд. евро от началото на 2007 г. до май 2009 г.

Данните бяха изнесени от вицепремиера Меглена Плугчиева. Това й даде повод да каже: "Не е вярно, че България е нетен платец на ЕС."

Оказа се, че страната ни е на печалба от членството в ЕС, а реалната полза се измерва в 973 млн. eвро. Като прибавим още 16 млрд. евро, колкото са планирани до 2013 година за проекти по 7 секторни оперативни програми и още две специализирани за развитие на селските райони и за рибарство, ще се очертаят контурите на ползата.

Но ако се погледне под хастара на лустросаните числа, ще стане ясно, че в равносметката не са включени доста разходи, които са платени от бюджета за допълнителни одити на звената по различните министeрства.

Проверките са поискани от Еврокомисията, за да бъдат отпуснати договорените пари. Вицепремиерът не пожела да се ангажира с точната сума, но затова пък обеща да пита колегата си финансовия министър Орешарски.

И какво излезе? Между двамата министри липсва комуникация. А само броени минути преди това тя каза, че вината за допълнителни харчове била лошата комуникация между българските институции и Еврокомисията.

Затова никак не е чудно, че България вече 10 години продължава да е на последно място по усвояване на средствата от ЕС. Пак според отчета на Плугчиева по всички европрограми - предприсъединителни (ФАР, ИСПА и САПАРД) и оперативни, от 2000 г. до май 2009 г. са планирани 16.13 млрд. евро, а са изплатени 2.66 млрд. евро, или усвояването е в рамките на 16.3%. Изводът е за всички, които са управлявали и искат да управляват държавата.

Иначе си е напълно вярно, че България е на печалба от членството си в ЕС, но по-важно е да се знае кой колко осребрява от това членство.

За да не стане още по-актуален анекдотът: Да си разделим порцията по братски: за мен кюфтетата, за теб гарнитурата.