От 2004 година насам приближаването на новата година е свързано с разгарянето на руско - украинския спор за доставките на нефт и газ и тяхното заплащане.

Всеки път икономическият проблем се превръща в политически и се стига до лични нападки между ръководителите на „Лукойл" и „Газпром" от една страна и „Нафтогаз" от друга.

Те винаги прерастват в противопоставяне между бившия руски президент и сегашен премиер Владимир Путин и украинският му колега Виктор Юшченко, който открай време гради политическата си кариера и угажда на западните си партньори на гърба на украинския народ.

Така е и сега - на една от почти ежедневните срещи между Владимир Путин и шефа на „Газпром" Алексей Милер беше изказано съжаление за страданията, които са принудени да понесат украинските потребители и възмущение от действията на управляващите в Киев - отговорни за възникналата ситуация.

Тази година обаче има нови моменти - от една страна Юлия Тимошенко (след като беше разконспирирана като човек на Путин) се опита да играе конструктивна роля в конфликта и в резултат пътуването й за Москва беше осуетено.

Конструктивна роля се опита да играе и шефът на украинския „Нафтогаз" Олег Дубина, но той предварително беше лишен от пълномощия за подписване на междудържавен договор и визитата му в Москва не беше нищо повече от една предновогодишна разходка и среща със старите колеги и приятели от „Газпром" и „Лукойл", с които той поддържа и досега колегиални отношения.

Ползата от това пътуване беше най-вече за съпругата му, която не спря да обикаля московските бутици и магазините от веригата „Арбат-Престиж".

Буквално тази сутрин той декларира пред всички руски, украински и европейски медии, че е готов отново да отлети за Москва, при това веднага, ако бъде поканен от Алексей Милер и ако получи пълномощия от украинския президент.

За лош късмет на Юшченко тази година Председателството на ЕС е поето от Чехия, която от една страна се стреми да не влошава допълнително отношенията си с Москва - и така достатъчно обтегнати заради разполагането на елементите от ПРО на САЩ, а от друга изисква от Украйна да бъде коректен търговски партньор, с което да докаже, че вече е узряла за предприсъединителния процес към ЕС.

В днешните си последни изявления чешките президент - Вацлав Клаус и премиер - Мирек Тополанек бяха категорични, че Украйна трябва да покрие своите задължения и да не лишава европейските граждани от комфортно преживяване на разразилата се люта зима.

Всичко това означава, че Киев няма друг избор освен да изплати дълговете си към Москва и да престане да краде руски газ, предназначен за другите европейски страни.

Имайки предвид дълбокото отражение, което световната криза остави върху украинската икономика, това неминуемо ще означава рязка девалвация на украинската гривна и изправяне на страната пред икономическа катастрофа.

А това от своя страна със сигурност ще струва поста на президента Виктор Юшченко.
Дали пък това не е основната цел на Путин и Медведев...