Ще превърне ли новият лидер ДПС в най-добре представената родна партия в ЕС? Този въпрос стои на дневен ред след донякъде, но не съвсем, изненадващата оставка на Мустафа Карадайъ. Но преди да стигнем до бъдещия "наследник" трябва да обърнем внимание защо се стигна до тук.

От доста време движението дава заявка за завръщане във властта през парадния ход . Възможността за "излизане на светло" и участие със свои хора в управлението дойде след последните парламентарни избори. Тогава Карадайъ положи всички усилия в преговорите с партиите ДПС да влезе в управлението. Дори вече бяха ясни и някои имена от партията, които щяха ярко да я представят в бъдещата тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП. Неслучайно Корнелия Нинова получаваше публични обвинения, че в последния момент се е дръпнала. Защо и как се разтури този управленски вариант, на този етап историята мълчи.

След това бавно и постепенно Мустафа Карадайъ започна да отстъпва от първите редици. На преден план излезе Делян Пеевски, който демонстрира, че здраво може да държи юздите на сглобката, за да върви страната по утъпканите евроатлантически пътеки. За пример ще посоча протестът на зърнарите, за който той прогнозира, че скоро ще утихне, многочасовите преговори с недоволните енергетици и нареждането към МЗ да забрани износа на инсулин, което е малко в разрез с правилата на ЕС. Може би закономерно той бе повишен в съпредседател на ПГ на ДПС и пое контрола в парламентарната дейност. Така че оттеглянето на Мустафа Карадайъ не е чак такава изненада, а дали е наказание, че не успя да вкара ДПС във властта като признат коалиционен партньор, тепърва ще разберем.

И така се стига до въпроса за новия лидер. Всички очакват именно той да поеме партията официално. Но ДПС "крие в ръкава си" богата банка кадри и умее да изненадва публиката. Варианти много.

Ако се следва партийната традиция младежкият лидер да поеме ръководството на ДПС ( Мустафа Карадайъ също беше председател на младежкото ДПС) , може да очакваме евродепутатът Илхан Кючюк да е новият лидер. Евродепутатът има дълъг политически стаж и има авторитет в европейските институции. Не случайно е избран за съпрезидент на АЛДЕ. Като председател на партията той ще затвърди евроатлантическата линия на формацията. Не е задължително лидерът да е в НС, а пътуванията София-Брюксел няма да са голяма пречка. Не изключено той да продължи активното утвърждаване на партията на европейско ниво, а тук контролът да остане в ръцете на Делян Пеевски или от заместниците на председателя.

Не е нова идеята на върха на ДПС да застане и жена. Още от 2019 за този пост се спряга името на Филиз Хюсменова. Тя е дългогодишен народен представител, била е евродепутат и няма да й трудно да общува с бюрократичен Брюксел. За известно време тя бе извън активната политика и може би не е случайно нейното завръщане. Понастоящем Хюсменова е заместник-председател на НС. На последните парламентарни избори тя вдигна резултатите на партията във Варна и закономерно би било повишаването й в позицията лидер на ДПС.

А завръщането на почетния председател на партията вероятно цели легитимация на наследника. А междувременно рокадите в ръководството на ДПС продължиха и днес, вече под оперативното ръководство на Ахмед Доган.