Балканските аристократи са царе без земя - те могат само да мечтаят за блясъка на кралските дворове в Западна Европа.

Надеждите им да се върнат на власт са напразни, монархията отдавна е в миналото, коментира "Дойче веле".

На тържеството по случай сватбата на шведската престолонаследничка Виктория през месец юни миналата година бяха поканени членовете на кралски семейства от цяла Европа. Само че аристократите от югоизточните части на континента са царе без земя. В родните им страни монархията отдавна е премахната.

В сравнение с предците си, кралските семейства в България, Румъния, Сърбия, Черна гора и Албания живеят доста скромно. Някои се натъкват дори на агресивно отношение заради политическите действия на предците им.

Например гръцкият крал Константин Втори, който по време на преврата през 1967 година бе на страната на военните. До ден днешен кралското семейство не се радва на особена популярност в Гърция.

Сходно е положението и с българския цар Симеон Втори, който през 1943 година се възкачва на трона на едва шест годинки. Когато комунистите идват на власт, той напуска родината си. Връща се чак след 50 години, когато става министър-председател на България.

През четирите години на управлението си Симеон успява да си върне и голяма част от имотите, принадлежали някога на семейството му. Сега обаче се разследва дали бившият цар не си е върнал неправомерно някои от имотите, за които твърди, че са на баща му.

Проблемите на сръбския крал Александър Втори са още по-големи. И той е изгонен от комунистическата власт и едва през 2001 година заживява в Белия замък в Белград. Сърбите обаче се отнасят с известна доза насмешка към него заради несигурния му сръбски. Но върху националния герб и до ден днешен блести кралската корона.

Но може и още по-зле. Например съдбата на крал Никола Втори Черногорски - френски гражданин, по професия архитект. Семейството му е прогонено от страната още след Първата световна война. Предците на сръбския крал Александър Втори просто причисляват Черна гора към територията си. Семейството на Никола бяга в чужбина без пари и имущество и в началото оцелява с преводи, благодарение на доброто си образование и познанията по много езици.

В Албания положението е ясно - създадената през 19 век монархия бива премахната с референдум през 90-те години на миналия век. Престолонаследникът Лека предприема няколко напразни опита да заеме важни позиции на политическата сцена в родината си.

Източноевропейските аристократи имат още една обща черта -  във вените на много от тях тече германска кръв.