Въпросът не е риторичен, отговорът му не се подразбира, задавам го съвсем наистина. Бил Гейтс вече обвини социалните мрежи, че те са отговорни за вихрещата се пандемия, защото са допринесли хората да неглижират опасността и да не спазват мерките за безопасност, сиреч социалните мрежи са виновни, че не са раздухали достатъчно паниката. А ако едни социални мрежи не могат да раздухат една паника, за какво изобщо съществуват!

Знаете ли колко хора четат само заглавията в медиите, но не и текстовете? Рекламистите знаят много добре - 80%. Четирима от всеки петима от вас обаче няма да научат за тази статистика, защото ще прочетат само заглавието на статията. Дотук ще стигне само един. Здравей, самотни читателю!

Ето няколко заглавия, отвъд които няма да отидат 4/5 от читателите, а ще си създадат мнение само на тяхна основа:

60% от присъствалите на бал във Велико Търново са с COVID-19

Цял Холивуд е потресен! Актьор почина от COVID-19

Испания връща карантината и за Галисия заради COVID-19

Бивш треньор на Григор Димитров с положителен тест за Covid-19

Есента заразените с COVID-19 се очаква да достигнат 10 000

Пик на COVID-19 в 39 американски щата

Патоанатоми: Covid-19 е безпощаден - независимо от пола и възрастта на пациента

COVID-19 се е активирал от състоянието на околната среда, смята учен (така смята и Маги Малеева - б.м.)

COVID-19 остава у нас поне година

Взимат се мерки срещу разпространението на COVID-19 и на Антарктида

Стотици учени към СЗО: Covid-19 се пренася по въздуха, променете препоръките!

Да се спрем на последното, което е съвсем прясно, от тази сутрин. Ако продължим отвъд заглавието, ще научим, че 239 учени от 32 държави някак са успели да се организират и заедно да напишат отворено писмо до СЗО, в което "разкриват доказателства, които показват, че по-малки частици могат да заразят човек" и "алармират, че коронавирусът се пренася по въздуха и може да засегне хората, когато вдишват". И най-интересното: "Според "Ню Йорк таймс" СЗО смята, че доказателствата, че вирусът се пренася по въздушно-капков път не са убедителни". Че защо тогава караха хората половин година да ходят с маски?

Но не това е интересното, а призивът "да се променят препоръките". Гответе се, дами и господа! Щом "стотици учени от цял свят" надигнаха глас като един, бъдете сигурни, че вече е взето решението "да се променят препоръките" и не само това, ами вече се знае и какъв цвят ще бъдат скафандрите, дето ще ви накарат да носите. И когато новите препоръки се окажат още по-идиотски от старите, бюрократите ще свият рамене в безличните си скъпи костюми: "Ааа, ние не знаем! Такава е волята на 239 учени от 32 страни! Ние само изпълняваме". Правило ви е, вярвам, впечатление как когато някой иска да влезе в политиката, винаги се намират "интелектуалци", които да го подкрепят с отворено писмо. Е, с "учени" е още по-яко.

Но тук няма нищо ново, нито сензационно. Пък и въпросът не е дали са прави учените или не. Фактите са нищо, интерпретацията е всичко. Лично аз съм правил кампания с учени за ползата от хидратацията на организма особено през летните месеци, като целта беше общото увеличаване на продажбите на бутилирана вода, от което най-голяма полза щеше да има марката с най-голям пазарен дял. Какво, мигар не е вярно, че хидратацията на организма е полезна?

Въпросът, който породи у мен съобщението за отвореното писмо на учените до СЗО, е съвсем друг: полезни ли са за човечеството изкуствено култивираните психози или са вредни. Или пък нито са полезни, нито са вредни, а само обслужват някакви пренебрежими по численост информирани малцинства.

Човек, ако не в дълбините на душата си, то поне на повърхността е чудовище, което ако не се движи в коловозите на някаква идеология, показва ужасяващо поведение. И то не е достатъчно просто да се движи в коловозите на "някаква" идеология, а на адекватна идеология, иначе кошмарът става апокалиптичен. Примерите са неизброими, но в момента се сещам за два - за Хаити и за Северна Корея. Първата държава заема половината от остров Испаньола, а втората - половината от Корейския полуостров. Макар и по доста самобитен начин, съдбите и на двете страни са белязани от идеите на модерния свят и по-специално на комунизма, защото идеите, които управляват другата половина от Испаньола (Доминиканската република) и другата половина от Корейския полуостров (Южна Корея), също са модерни, само че клонят повече към капитализма.

Хаити се слави като първата и единствената страна, която се е освободила сама от робството, чрез "революция", с което става вдъхновение и знаме и за други поробени. Въпреки че името на страната е индианско, робите там са негри, внесени от Африка. Местното индианско население, добило световна известност с обичая си да отсича главите на враговете си и да ги мумифицира за спомен, се оказало твърде кръвожадно и опърничаво да бъде заробено и испанците се принудили да го избият. Хаитянската революция става две години след падането на Бастилията. Тогава островът вече е поделен между Франция и Испания, като днес остатъците от френската част са Хаити, а от испанската - Доминикана. Скоро Испания губи сили и желание да бъде колониална империя и се оттегля. Същото прави и Франция, която няколко години по-късно продава последните си владения в Америка - щата Луизиана. Над острова се възцаряват "свобода, равенство и братство" и започват кланета за чудо и приказ, та до ден днешен. Последната снимка, която ми е попадала, е отпреди няколко години и представлява свободен гражданин на Хаити с мачете в едната ръка, а в другата - с отсечен крак на полицай. Вероятно има и по-нови снимки. В един момент Доминиканците отчаяно започват да викат испанците да се върнат и да ги колонизират отново, но Испания вече не е каквато беше. В двете части на Испаньола се установяват диктатури, но с нюанси в мирогледите на диктаторите. Източният диктатор (на Доминикана) гледа на държавата като на своя частна собственост и с грижата на добър стопанин привлича инвеститори и управленски кадри от средите на бившите колонизатори, поради което днес страната все пак прилича на нещо.

Диктаторът на Хаити обаче е ревностен вудуист и демонослужението го интересува много повече от икономиката и финансите. Той се отдава на изстъпления заради самите изстъпления, без мисъл за някакви материални облаги. Днес дори и от спътник се вижда как остров Испаньола сякаш с огромно мачете е разсечен на две. Целият джунгла в миналото, сега източната му част, където е държавата Хаити, е пустиня. Всичко е изсечено, оглозгано и изядено, а свободният венец на еволюцията - човекът - преследва брата си с кървав сатър.

Полуостров Корея също е разделен на две. Това се случва през 1945 и е абсолютен азиатски аналог на ГДР и ФРГ. На юг своя отпечатък оставят Съединените щати, а на север - Сталинският СССР. Войната от 1950 и ужасяващият глад през 90-те години на ХХ век в резултат от природни бедствия и краха на световния социализъм принуди Северна Корея да се скрие в невиждан идеологически пашкул, за да не се разпадне, преди всичко духовно. Едно е комунизъм във Франция и Германия, друго е в православна Русия и съвсем различно - в една далекоизточна страна с привнесено конфуцианство. Така от марксизма в Корея се раждат идеологиите чучхе и сонгун, които нямат аналог в човешката мисъл. Така се създава едно общество, в което е важна единствено историята, която ще се разкаже и на която всички са длъжни да повярват с чистотата на организираните масови ридания при смъртта на Ким Чен Ир. В романа си "Синът на управителя на сиропиталището" писателят Адам Джонсън разказва как някакъв прост работник е обявен от компартията (може би по погрешка) за музикален виртуоз и човекът старателно започва да учи пиано, защото истината за него вече е такава и неоспорима. Ако има противоречие между история и човека, то се променя човекът, но не и историята. Това е Северна Корея. Но ако не беше такава, дали и корейците в разгара на глада нямаше да се гонят един другиго с мачетета като хаитяните? Това никой не може да знае.

По какво друго си приличат островът и полуостровът, освен по това, че са разделени политически и идеологически? По това, че сбърканите части и на двете (Хаити и Северна Корея) са ад - отсъствие на всякакво добро, обич и зачитане на живота като явление. Не само на човешкия, на всеки живот. А защо да са "сбъркани"? Защото са сбъркани мирогледите им, а без мироглед, както казахме, обществата не могат да просъществуват. В Хаити идеологията е някакъв уродлив хибрид между противоположностите на католицизма и вудуизма, на един от християнските универсализми и на откровен примитивен сатанизъм. В Северна Корея идеологията е съшита като от някакъв д-р Франкенщайн с извратено чувство за хумор от части на марксизма-ленинизма с неговия интернационализъм, и на някакъв самобитен националсоциализъм, граничещ с фанатичен изолационизъм и автаркия (самодостатъчност). Героите от романа на Оруел "1984" са разпищолени хипита в сравнение с днешните севернокорейци.

И вижте как след всичко казано за острова и полуострова, въпросът за новите препоръки, които се очакват от Световната здравна организация във връзка с протичането на спектакъла "COVID-19", се обагря в нова светлина! Дали пък давайки гласност на отвореното писмо от "стотиците учени", вестник "Ню Йорк таймс" не прави цивилизован опит да отклони човешката мисъл от мародерстването на магазини и гаврата с паметници, за да я насочи, хайде да не е към пиене на белина, но към разумна уплаха, загриженост за собствения живот и прекарване на повече време у дома? Дали маските не са, за да не се самоизядем? В крайна сметка изумителната по мащабите си пропаганда добро ли е за човека или зло? Полезни ли са плашилата и лесносмилаемите митове, помагащи на човечеството да се обедини около някакъв общ знаменател, независимо дали е истина или не? Наистина не знам, не се мъча да внуша нищо. Просто питам. Ако някой знае отговора, да го каже сега или да замълчи вовеки. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.