Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви, че високопоставени служители в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън са оказали натиск върху неговата социална мрежа да цензурира съдържанието за COVID-19 по време на пандемията, съобщава "Ройтерс".

В писмо от 26 август собственикът на Facebook, Instagram и WhatsApp посочва на съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ, че съжалява, че не е говорил за този натиск по-рано, както и за някои решения, които е взел относно премахването на определено съдържание.

"През 2021 г. високопоставени служители от администрацията на Байдън, включително Белият дом, многократно притискаха нашите екипи в продължение на месеци да цензурират определено съдържание за COVID-19, включително хумор и сатира, и изразиха силно разочарование от нашия екип, когато не се съгласихме да го направим", пише Зукърбърг в писмото.

Facebook пак позволява публикации, че Covid-19 е създаден, след като Байдън посочи Китай

Facebook пак позволява публикации, че Covid-19 е създаден, след като Байдън посочи Китай

Компанията обяви и че Русия е кралица на дезинформацията

"Смятам, че натискът на правителството беше погрешен и съжалявам, че не бяхме по-откровени за това", допълва той. "Също така мисля, че направихме някои избори, които, с поглед назад и разполагайки с нова информация, не бихме направили днес".

Писмото е адресирано до Джим Джордан, председател на комисията и републиканец. В публикацията си във Facebook комисията нарече писмото "голяма победа за свободата на словото" и отбеляза, че Зукърбърг е признал, че "Facebook цензурира американците".

В писмото Зукърбърг уверява и че няма да прави никакви вноски в подкрепа на избирателната инфраструктура на тазгодишните президентски избори, така че "да не играе роля по един или друг начин" в гласуването през ноември.

По време на последните избори, които се проведоха през 2020 г. по време на пандемията, милиардерът осигури 400 милиона долара чрез инициативата на Чан Зукърбърг - негово филантропско начинание със съпругата му, в подкрепа на изборната инфраструктура - ход, който предизвика критики и съдебни дела от някои организации, според които движението е партийно.