По думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, благодарение на адекватните мерки, предложени от екипа му, ние сме "пречупили" поредната COVID вълна. По-точно не сме я пречупили ние, пречупили са я те.

Според специалистите в областта на епидемиологията въпросното "пречупване" не е ничия заслуга, а естествен ход на епидемичния процес.

Както отдавна сме се убедили, у нас пандемията сама се управлява, нищо че се присъждат златни медали за овладяването ѝ.

Не пречи обаче, преди Омикрон да си покаже зъбите, да помечтаем за следващия здравен министър. Поне от заявките на самия Кацаров до момента, няма вероятност той да продължи да реформира здравеопазването по време на пандемия.

Какъв човек ни е нужен за този, оказва се, най-важен и ветровит пост от година и повече насам?

Да е от системата. Нагледахме се на бюджетари, които не могат да отказват на премиера си, и са склонни да правят нелогични финансови врътки, за да му угодят - като да пренасочиш средства от НЗОК за покриване на разходи, за които тя, по волята на функциите си, не плаща -"едни 50 млн." за закъсала болница или за протестиращи медицински сестри.

Да е човек, който не се качва в джипа на властта. Няма нужда да е толкова сервилен. Здравната криза изисква професионални, а не политически решения, доказаха го всички преживени вълни на COVID епидемията до момента. Ако искаш здравната система да лекува, първо трябва да се погрижиш да е в състояние да го прави, без да слугуваш на алибеговски протести, политически съображения и да сменяш заповедите си за часове.

Да не е член на определена партия. Изкушението от популистки решения, присъщи на формациите до момента, както видяхме е непреодолимо, с което нараства и рискът от неадекватни действия при криза.

Все пак да поназнайва нещо от закони. От него и екипа му се очакват законодателни инициативи, над които да упражняват красноречието си в парламента.

Да не е реваншистки настроен. Да, корупционни схеми съществуват и някои администратори са за смяна. Но ако не си извадил неоспоримите доказателства за това, не си направил нищо повече от това да смениш един директор с друг, който ти е приятен. В този смисъл все още чакаме резултати от назначените в различни здравни заведения проверки, особено по шокиращите сигнали за незаконни трансплантации. Не че бившият директор на болница "Лозенец" беше чист като лекарска престилка.

Да не е бивш директор на болница. Трудно се преодолява болничният патриотизъм. Едно, че се изкушаваш да подпомагаш лечебното заведение, което си оставил, затънало в дългове, и замиташ собствените си грехове, второ, че другите елементи на здравеопазването като извънболнична и спешна помощ остават пренебрегнати, защото не са в сферата на приоритетите си.

Да не лъже. Много важно обстоятелство, особено предвид управлението на системата в последните месеци. Ако си подписал фалшива хоспитализация, защото така ти е било изгодно, е най-добре да мълчиш и да не жертваш в реваншизма си болница, която всъщност те е излекувала. Не дай Боже, да ти се падне да организираш тестване на учениците и МОН да чака на мениджърските ти способности.

Да не е лобист на частните лечебни заведения. Не че някой отрича професионализма на хората, които работят в тях. Роенето им обаче трябва да спре да точи пари от НЗОК със скъпи клинични пътеки за онколечение, неврохирургия, кардиохирургия и т. н., докато в неатрактивните, малки населени места в домовете си измират хора от "елементарни" болести, защото не са могли да стигнат до медицинска помощ.

Да не е по-малък от егото си. Нагледахме се на показни брифинги от складове за ваксини, аптеки, ваксинационни центрове и оборудвани с нова техника отделения. Няма смисъл да събираш журналисти преди изгрев, за да им покажеш поредната партида ваксини, дошли в страната, ако ден по-рано си съобщил, че ще пристигнат. Както няма смисъл и да режеш лентички пред камери, ако се уредил близък директор с апаратура, купена с държавни пари.

Да постави в центъра на усилията си пациента и да не кляка пред съсловните организации. Те са в правото си да си гонят интереса, но той невинаги съвпада с интереса на пациента. И да не държи пациентските организации на каишка. Видяхме, че от послушни НПО-та файда няма.

И ако може да е малко по-ведър. Един достолепен генерал може и да е имал място начело на битката с коронавируса през първите месеци, но на хората вече им писна да ги гледат "строго изпод вежди", предвид че "епидемията с невиждана ярост" вече не е невиждана и си искат нормалността.