След поредица от отлагания приключи гледането в Русе дело за опит за укриване на ДДС в размер на 9 800 лева срещу бившия началник на митниците Елка Владова, информира ruseinfo.net.

Владова е осъдена на 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Глобата и е 1 000 лева.

Подсъдимата e защитаваna от бившият главен прокурор Иван Татарчев и В. Великов.

Обвиненията са за укриване на данъци в големи размери и неправилно водене на счетоводство по чл. 255 и 256 от НК.

Тя е подсъдима за деяние в началото на 2002 година, когато бе управител на "ЗИТА"ООД.

През същата година дружеството бе приватизирано от „Балкан стийлс", представлявано от Владова.

Подсъдим е и Димитър Попов, който бе следващия управител на „ЗИТА" ООД, като той се обвинява в опит да избегне плащането на ДДС в особено големи размери на стойност 526 798 лв.

4 години лишаване от свобода при общ режим и 7 500 лева глоба е наказанието на Попов.

Присъдите не са окончателни и ще бъдат обжалвани пред Великотърновския апелативен съд.

Припомняме, Елка Владова е уволнена със заповед на бившия финансов министър Муравей Радев в края на април 1998 г. с мотива "несправяне с работата и задълженията, които има един висш държавен служител".

Владова стана зам.-началник на митниците при служебния кабинет на Софиянски, а през май 1997 г. беше назначена за и. д. директор на мястото на Христо Кулишев.

Тогава тя извади най-големите длъжници с неплатени мита към държавата, сред които беше "Мобилтел", чийто изпълнителен директор по това време беше Красимир Стойчев.

През юли 1997 г. за директор на митниците беше назначен депутатът от СДС Пламен Минев, а Владова остана негов заместник до уволнението си.