Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста 11-те задържани на 4 юли 2019 г. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за нелегално производство на цигари в Пловдивско. По информация на Апелативния спецсъд това е най-голямата разкривана до момента незаконна фабрика.

Второинстанционният съд потвърди изцяло определението на Специлизирания наказаделен съд от 7 юли. С това решение на трима българи, седем украинци и един молдовец са с постоянен арест. Един от обвиняемите бе оставен без мярка заради недостатъчно събрани доказателства за участието му в престъпната дейност.

Групата бе неутрализирана на 4 юли 2019 г. при координирани съвместни действия на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и Агенция "Митници".

Разкрити бяха цех за заготовка на тютюн в района на село Ръжево Конаре с капацитет за обработване до 2 тона тютюн на час и фабрика за на цигари в землището на село Труд с възможности да произвежда на една поточна линия по над 200 стека на час (освен действащата поточна линия във фабриката, е била в процес на подготовка и втора).

В производственото хале бяха намерени и иззети произведени на място цигари от марките Muratti и Royal с високо качество и надписи на гръцки за близо 2,4 млн. лева. Задържан и и ТИР, натоварен с нелегални цигари за над 3 млн. лева.

Според спецапелативните съдии, има доказателства за затворен цикълът на производство. Работниците не са напускали сградите, осигурени са им били помещения за почивка, а в Ръжево Ронаре - и тунел за бягство и укриване при необходимост. Халето на фабриката е било с шумоизолиращи панели, мощен генератор е осигуравал ток за производството, за да не бъде регистриран голям разход на енергия.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд по мерките за неотклонение на участниците в групата е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Проверяват нелегалната фабрика за цигари край Пловдив за връзки с Миню Стайков

Проверяват нелегалната фабрика за цигари край Пловдив за връзки с Миню Стайков

До момента са арестувани 11 души, издирват се още 4-ма, сред които и организаторът

Припомняме, на 4 юли по информация на МВР бе разбита мрежа за нелегални цигари тече на територията на Пловдив.

Фабриката се е намирала в село Труд. Тя е била разбита, докато е произвеждала фалшиви марки цигари. Предстои да бъде установено за кои пазари е била предназначена нелегалната стока. По непотвърдена информация това е най-голямата регистрирана досега подобна фабрика. Смята се, че е ощетявала хазната с 15-20 млн. лева месечно.

Фабриката бе проверявана за връзка с арестувания бизнесмен Миню Стайков. Тогава бяха арестувани 11 души и се издирваха още четирима.

По време на тази операция присъстваше премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, както и главният секретар на МВР Иво Иванов.

Заради тази акция в прокуратурата получиха благодарствено писмо от световна фирма за производство на цигари.