Окръжният съд във Варна осъди на 12 години затвор мъж, убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост родния си брат.

Обвиняемият 43-годишен Георги беше осъден на 18 години затвор, но заради съкратеното съдебно следствие, което поиска подсъдимият, наказанието му бе редуцирано с една трета - на 12 години затвор. Подсъдимият трябва да заплати и направените по делото разноски в размер над 3000 лева.

Намериха пребит до смърт мъж в село Житница

Намериха пребит до смърт мъж в село Житница

Извършителят все още е неизвестен

По случая е установено, че деянието е станало на 17 януари тази година в къщата на бабата на двамата братя в село Житница. Сигналът за намереното мъртво тяло на Данаил бил подаден лично от подсъдимия до кмета на селото.

При извършения оглед в дома на убития полицаите намират и оръжието на престъплението - дървена тояга.

Изяснено е, че между братята често възниквали конфликти. И двамата били отгледани от баба си и дядо си, а убитият Данаил често харчел пенсията на баба си за алкохол. Така заради разправия за алкохол Данаил бутнал баба си, която паднала и счупила тазобедрена кост. След претърпяната операция бабата се преместила да живее в дома си в град Провадия. Обвиняемият отишъл при нея, за да полага грижи за възстановяването ѝ, а Данаил останал в Житница. Той се препитавал като гробар.

Обвиняемият все пак посещавал къщата на баба си в Житница. От там той пренасял дърва за огрев в дома им в Провадия. Така на 16 януари той отишъл с влак в Житница, за да вземе дърва. Георги отишъл в къщата, но вратите били заключени с катинар.

Задържаха убиеца от село Житница - брат на жертвата

Задържаха убиеца от село Житница - брат на жертвата

Убиецът е пребил с тояга собствения си брат

Георги изчакал брат си Данаил. След като Данаил се върнал от гостуване в ромско семейство, при което той често се хранел, Георги вързал ръцете на брат си и между двамата възникнал спор за дървата, които подсъдимият искал да вземе на другия ден и да отнесе в Провадия.

Тогава Георги нанесъл побой над физически по-слабия Данаил. С дървена тояга налагал брат си навсякъде по тялото, главата и лицето, после продължил да го рита в главата, докато Данаил престанал да мърда.

След като разбрал, че брат му е в критично състояние обвиняемият решил да прикрие следите си. Той избърсал кръвта от лицето на брат си, събрал кървавите му дрехи и ги изхвърлил в чували заедно с въжето, с което вързал ръцете му.

Подсъдимият укрил и своите дрехи, които също били изцапани с кръв. Той прибрал и дървената тояга, с която пребил до смърт брат си.

След като прикрил следите си Георги отишъл в кметството и съобщил, че брат му не е добре. Тогава кметът извикал полиция и отишъл на местопрестъплението.

Комплексната съдебномедицинска експертиза посочила като причина за смъртта на Данаил контузия на мозъка, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Множество тежки травми по тялото на убития били установени и по време на аутопсията на трупа.

Убиецът от село Житница остава в ареста

Убиецът от село Житница остава в ареста

Има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление

По делото били назначени и комплексна биологична и трасологична експертиза, а ДНК-експертизата категорично уличила Георги като извършител на умишленото убийство.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в областния град.