Нов вид телефонна измама, този път свързана с програмата за саниране, подведе 120 души, живеещи в свищовски блок, предаде БНТ. 

Ловки измамници подвели домоуправителката, че трябва да събере пари от съседите си, за да не бъде прекъсната процедурата на сградата.

Представилите се като служители на общината поискали 72 лева. По куриер били получени и документи. Според домоуправителя, не е имало повод да се усъмни, че става въпрос за измама - знаели са трите й имена, документите са изглеждали закони, с приложена фактура. 

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Намаляват ли измамите или измамниците стават все по изобретателни?

Схемата била разкрита чак, когато съседи от други жилищни блокове, които чакали да бъдат санирани, притеснени започнали да питат служители на община Свищов, защо на тях не им е поискана такава такса.

Разследващите призовават всички домоуправителите в цялата страна да бъдат внимателни, тъй като информацията за програмата е леснодостъпна.

"Ало"-измамниците се отчели на полицейския шеф с 300 лв.

"Ало"-измамниците се отчели на полицейския шеф с 300 лв.

Той не е ръководител на групата, съдействал с информация

Кметът на община Свищов Генчо Генчев припомня, че такива указания от управляващите органи не са дадени към момента и към момента е спряна програмата. Той уверява, че веднага е реагирано на подадения сигнал. 

Съвсем спокойно човек може да влезе в портала за данните за НПО, да види регистрацията, трите имена на човека, потвърждава той.