97 законопроекта през миналата година са били обект на интерес от страна на КПКОНПИ. По-голямата част от тях са съгласувани за наличието на корупционен риск. От тях за 13 има несъгласуване за текстове с наличие на корупционен риск.

Това стана ясно от изслушването в ресорната парламентарна комисия на заместник-председателя на антикорупционния орган Антон Славчев. Над 11 000 лица през 2022 г. са проверени за конфликт на интереси. 750 акта са съставени за забавяне на годишните декларации за конфликт на интереси. Най-много забавяния в подаване на декларация за конфликт на интереси има в местната власт.

Херо Мустафа на тръгване ни пожела закон за главния прокурор и КПКОНПИ

Херо Мустафа на тръгване ни пожела закон за главния прокурор и КПКОНПИ

Румен Радев откри партньорството ни със САЩ за модернизация на армията

428 сигнала за конфликт на интереси са подадени през миналата година. Установените конфликти са 44, изтъкна Славчев. ВАС е потвърдил 17. За противодействие на корупцията той посочи, че КПКОНПИ може само да сигнализира прокуратурата, която може да образува досъдебно производство.

801 сигнала са подадени през 2022 за корупция. Някои от тях не са в компетенциите на КПКОНПИ и съответно Комисията ги е препратила по компетентност.

За 121 сигнала комисията е предала данните на прокуратурата за неправомерни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности. За отнемане на незаконно придобито имущество са образувани 174 производства. За 13,7 милиона лева са уважените искове. 100 са вакантните места в КПКОНПИ. Има текучество на кадрите в комисията. Основните приходи идват от конфликта на интереси обаче.

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при зам.-председателя на Общинския съвет в Перник

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при зам.-председателя на Общинския съвет в Перник

Десислав Аспарухов е глобен с 5000 лева