Девет мъже от различни общини на територията на Бургаски регион са задържани за купуване на гласове, съобщават от полицията в морския град.

Това е станало по време на специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите и нарушаване на изборното законодателство.

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове
Обновена

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Вътрешният министър отказва да приеме тази "уродлива" политическа практика

Други шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново за купуване на гласове, като са образувани три бързи производства.

При претърсвания на различни адреси в селата са иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи свързани с изборния процес.

Иззети са още преносими компютри (лаптопи) и мобилни телефони.

Разпитани са свидетели. От един от претърсените адреси в с. Гюльовца, е намерена и иззета сумата от 28 000 лева, както и тетрадка, съдържащи имена с лични данни. От друг адрес в с. Гюльовца, са иззети тетрадка с малки имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1 320 щатски долара и 8 100 лева.

Активната полицейска работа по неутрализиране случаи на нарушаване на изборното законодателство в Бургаски регион продължава.

И във Варна проверяват случаи за купуване на гласове

И във Варна проверяват случаи за купуване на гласове

От прокуратурата са поискали полицията да доразследва