Бащата на двете деца от Асеновград е извършил престъпление по силата на Хагската конвенция. За това наказанието е лишаване от свобода до 3 години.

Това обясни в кулоарите на парламента Миглена Тачева, предаде БНР.

Припомняме, преди няколко дни полицията отведе насила по-голямото дете Николета.

По думите на министър Тачева сцените с взимането на децата, на които всички станахме свидетели, са провокирани не без участието на бащата.

Миглена Тачева призова Тодор Василев да върне на майката доброволни и второто дете, за да бъдат избегнати подобни сцени. Тя обясни, че има решение на Софийски градски съд, децата да бъдат върнати при майката.

Министър Тачева покани бащата на разговор за това как той може да търси права над децата си.

Според министъра може да се образува проверка от прокуратурата срещу лицата, които са се опитали да осуетят изпълнението на съдебното решение.

Тя посочи, че има текст в Наказателния кодекс, според който, ако някой попречи или осуети по какъвто и да било начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита срещу домашното насилие, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5 хиляди лева. 

Отделът за социално подпомагане в Асеновград е дал изключително положителен доклад за това, че децата се чувстват добре и бащата се грижи добре за тях, но той не е трябвало да взима децата и да бяга от Полша с тях, защото това е в нарушение на Хагската конвенция, каза Миглена Тачева.

Според нея, ако имаше писмено съгласие за това от майката, бащата е щял да го представи.