Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) решиха, че Мейсън Кристофър ще отиде в затвора за 4 г. за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, съобщиха от ВКС.

Припомняме, на 10 юни 2014 г. в училищен двор на столичния кв. "Горубляне" на бул. "Самоковско шосе" 25-годишният тогава британец Мейсън Кристофър умишлено пробол с нож в сърцето и корема 18-годишния Емил Ботев. На едно от съдебните заседания Мейсън се разкая и заяви, че съжалява за случилото се.

Британец с присъда за убийство не одобри преводачката си

Британец с присъда за убийство не одобри преводачката си

Апелативният съд ще иска справка за съдебното минало на Мейсън Кристофър

С последното решение № 168/04.07.2018 г. по наказателно дело № 591/2018 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението по в.н.о.х.д. № 623/2017 г. на Апелативен съд - София (САС). Решението е окончателно.

Касационните магистрати са уведомени, че са предприети действия за изпълнение на наложеното на Мейсън Кристофър наказание.

ВКС отмени присъда на англичанин, съден за убийство у нас

ВКС отмени присъда на англичанин, съден за убийство у нас

Върна делото срещу Мейсън Кристофър на Апелативния съд

Настоящото дело пред ВКС, което е трето поред, е започнато по касационен протест и касационни жалби на частните обвинители и граждански ищци само за наказателно-осъдителната част на решението от 13 март 2018 г. на САС.
С него въззивният съд потвърждава присъдата от 06 март 2015 г. на Софийския градски съд, с която подсъдимият Кристофър е признат за виновен в извършването убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

С решението на Софийския апелативен съд (САС) присъдата е отменена в частта за определеното място за изтърпяване на наказанието. Увеличени са размерите на присъдените обезщетения за причинени неимуществени вреди за всеки един от гражданските ищци на по 100 000 лв. Кристофър е осъден да заплати и държавна такса върху уважените части от гражданските искове в размер на 8 000 лева.

В съдебното заседание пред ВКС прокурорът не поддържа подадения касационен протест.

От тричленния състав на ВКС отчитат всички експертизи, разпити на свидетели, на вещи лица, изготвили съдебно-психиатричната и психологична експертиза, приели са и тройно съдебно-медицинско експертно заключение за нанесените рани.

Мнението на върховните съдии е, че поведението на подсъдимия при нанасяне на телесните увреди в уязвими части на тялото е било умишлено. Няма касационно основание за явна несправедливост на наложеното наказание, категорични са съдиите.

Шествие за убития Емо поиска доживотен затвор за англичанина

Шествие за убития Емо поиска доживотен затвор за англичанина

Близките му се заканиха да следят всяка стъпка на правосъдието