4 години затвор постанови Софийски градски съд за депутата от ДПС Митхат Табаков за вземане на подкуп в особено големи размери.

Според обвинението, в периода от месец октомври 2004 година до 19 ноември същата година в Дулово и Силистра, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - кмет на общината, Табаков е поискал и приел парична сума в размер на 10 000 лева от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД в гр. Силистра Петко Горбанов.

Табаков е получил парите на 19 ноември 2004 година по собствената си банкова сметка, за да сключи договор с "В и К" ООД - гр. Силистра, за изпълнение на обществена поръча с предмет "Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата".

Самият Табаков твърди, че не е получавал никакъв подкуп, а всъщност е взел парите назаем, за да ремонтира автомобила си.

Съдът постанови присъдата да бъде излежана при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Табакова трябва да заплати глоба от 5 хиляди лева и да върне в полза на държавата взетия подкуп от 10 хиляди лева.

Той беше лишен от правото, за период от 5 години, да заема пост в органите на местното самоуправление.

След като чу решението на съда бившият депутат заяви, че ще обжалва присъдата, която по думите му показва характера на действията на поръчковата прокуратура. „Аз престъпление не съм извършил. Не съм взимал подкуп. Това са едни смешни обвинения, на базата на един документ, който аз го видях след 9 години за първи път в досъдебното производство", коментира Табаков.

Той обясни, че става въпрос за документ за превод по негова сметка, направен от Петър Горбанов. Табаков обясни, че такъв документ има, но не става въпрос за подкуп. Той изрази недоумение, ако е доказано, че Горбанов е дал подкуп, защо и той не попада под ударите на обвинението. Табаков има обяснение и защо бившият шеф на ВиК-Силистра е станал прокурорски свидетел, а именно - защото не са го запазили на поста след парламентарните избори през 2005 г.

Подсъдимият продължи да повтаря, че става въпрос за една политическа поръчка и подчерта, че още от първия ден на избирането му за мажоритарен народен представител са започнали делата срещу него, които продължават три години. „Това е поръчкова прокуратура с едни и същи прокурори по едни и същи дела. След всяка присъда при мен следва повишение на прокурора", коментира Табаков и се оплака, че той вече има една присъда, но 11 месеца няма нито един ред мотиви.
Присъдата може да бъде обжалвана 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд
Табаков остава с мярка за неотклонение „подписка".

Това е второ дело срещу народния представител.
В края на миналата година Софийският градски съд го осъди на 5 години затвор по дело за сключване на неизгодна сделка, като Табаков обжалва решението.