От Инициатива "Правосъдие за всеки" настояват да отпадне изцяло длъжността "главен прокурор". Премахвайки длъжността "главен прокурор", ще бъде възстановено оперативното досъдебно производство и същинско правораздаване.

На пресконференция в БТА адвокат Велислав Величков напомни, че инициативата преди 5 години внесла в Народното събрание гражданска подписка със седем идеи за конституционна реформа в съдебната власт. Пет идеи обаче не били възприети. Пет години по-късно прокуратурата се превърна в системен политически играч. Това започна още при мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров и продължи при новия главен прокурор Иван Гешев, коментира адвокат Величков.

От инициативата не одобряват показното действие по претърсване на президентската институция. Хората са навън, защото имат усещане за несправедливост и избирателно правосъдие, изтъкна Величков.

От "Правосъдие за всеки" настояват да отпадне изразът "методическо ръководство" върху дейността на всички прокурори и да се включи възможността за съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство.

Другият системен проблем е политизираният състав на Висшия съдебен съвет. За това от инициативата предлагат два варианта - ако е нужно свикване на Велико народно събрание ВСС да остане само за съдиите с парламентарна квота. Не е работа на прокурорите да участват в избора на председателите на върховни съдилища, заяви адвокат Величков.

Той настоява да бъде намален съставът на ВСС или ако остане същият, седем човека да бъдат от парламентарната квота, а останалите 16 души, магистрати и съдии, да бъдат избрани от съдии.

От "Правосъдие за всеки" искат закриване на специализираните съдилища с аргумент, че там се прилагат странни процесуални правила, а спецсъдилищата станали тих пристан за бивши членове на ВСС и бивши прокурори.

Адвокат Петромир Кънчев изтъкна, че в момента страната е изправена пред активни граждански протести с искане за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Досега никой не е искал оставка на главния прокурор, а причините за това са основателни. Освен конкретните поводи, ние винаги сме твърдели, че е налице системна грешка, има проблеми и самата рамка е сбъркана, която възпроизвежда такива главни прокурор, отбеляза адвокат Кънчев.

Предложенията не били измислени в офис или лаборатория на принципа "тинк-танк", а от инициативата са наблюдавали европейските държави. Предложенията ще бъдат предложени за разглеждане в президентството в рамките на инициативата на държавния глава за промени в конституцията.