Съдът наложи 7 г. затвор за брата на депутата Георги Стоилов - Илиян. Той е осъден за ръководене на група за изнудвания в Русе, съобщиха от съда.

Присъдата на групата рекетьори от Русе не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

С присъди от 3 до 7 години затвор са десетимата, определени за участници в организирана престъпна група за изнудвания чрез заплахи, побои и отвличания в Русе. Спецсъдът наложи общо наказание от 7 г. затвор при първоначален строг режим и глоба от 5 000 лв. За ръководител на групата е определен И.С., брат на действащ народен представител. Той е обвинен по 4 текста на Наказателния кодекс.

Двама, изпълнявали ръководни функции в групата, са осъдени на затвор от 7 години при първоначален строг режим и глоби от по 4000 лв.

Един от участниците на по-ниско йерархично ниво в престъпната структура е с 4-годишна ефективна присъда и 3000 лв. глоба, други петима - с 3-годишни ефективни присъди и глоби от 3000 до 5000 лева. Десетият участник в групата е с условна присъда - 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лв.

Престъпната група бе неутрализирана на 14 октомври 2017 г. Според доказателствата, тя е действала от март 2015 г. като строга йерархична структура. Ръководителят еднолично указвал какви действия да бъдат извършвани спрямо набелязани за изнудване лица - сплашване, нанасяне на телесни повреди, отвличане. Указанията са изпълнявани от участниците, сред които били спортисти, както и треньор по бокс.

Престъпленията най-често се разигравали в три заведения и заложна къща в Русе, стопанисвани от ръководителя на групата.

Установени са три случая, в които под диктовката на ръководителя на групата, били налагани "глоби" на конкретни лица.

С 2820 лева "глобили" русенец, който си позволил да се настани с приятели на маса в местна механа, която обичайно се водела запазена за участниците в групата. Обявеният за длъжник бил отведен в заложната къща, стопанисвана от депутатския брат. След удар по врата и заплахи той бил принуден да подпише заложен билет, според който е "получил" паричен заем в размер на посочената сума. Като гаранция, че ще върне "заема", той бил принуден да заложи лек автомобил "Фолксваген Голф", златен ланец, както и да подпише запис на заповед за сумата от 2 820 лева.

От групата "глобили" барман в началото на 2015 г. с 2256 лв., който предпочел конкурентно заведение и напуснал това на ръководителя на групата. Той бил обвинен, "че изпил и черпил безплатно с алкохол приятели в заведенията на ръководителя. След заплахи за физическа разправа барманът бил принуден да подпише документ за неплатена сметка на стойност 2256 лв. и започнал да я плаща на части.

Най-тежко пострадал работник в заложната къща, който се осмелил да подпише предизвестие за напускане на работа, след като бил глобяван заради намаляване на оборота. Той бил обвинен, че присвоявал суми от оборота на заложната къща, с което задлъжнял към ръководителя на групата със 100 000 лева. 

БСП връща дарените от брата на Георги Стоилов 400 лв.

БСП връща дарените от брата на Георги Стоилов 400 лв.

Колегиално, като партийни другари, ПГ на БСП застава зад него

Закаран бил в помещение на едно от заведенията (предварително постлано с найлон), бил неколкократно бит и заплашен, че ако не плати, "животът му ще свърши". След като юмруците били заменени от бухалка и насочен пистолет (незаконно притежаван), той подписал запис на заповед за поисканата сума. Написал и "самопризнания", че е манипулирал системата в заложната къща, с цел да присвои пари. След всичко това, бил вкаран насила в подземно помещение на заведението и държан там до следващия ден.

Припомняме, на 14 октомври 2017 г. спецчасти нахлуха в заведения и в заложна къща на брата на депутата от БСП Георги Стоилов.

След като от ГЕРБ запитаха дали Георги Стоилов е правил дарения на партията си, от Левицата отговориха, че вярват на своя народен представител.

От БСП върнаха даренията на Георги Стоилов.

Спецсъдът остави в ареста шестима от задържаните при акцията в Русе.

Шефът на русенския КАТ шокиран от задържането на сина му.

От Спецсъда поискаха 5000 лева гаранция за съпругата на обвинения за шеф на престъпна група в Русе.