В някои български села трето поколение добива доходите си с телефонни измами, стана ясно от разследване на Нова телевизия.

Разказ на разкаял се участник в схемата - мъж, който е вземал парите от жертвите и ги е оставял на по-горните нива в схемата - т.нар. "муле" бе последван от разговор с полицейския инспектор Стефан Попов в студиото. Докато полицаят обясняваше, че "за последните 5 години няма осъден телефонен измамник за повече от 5 години, масовите случаи са с условни присъди", на екрана бе показана следната статистика:

От 918 сигнала, регистрирани от полицията за 2015 г., разкрити са само 85. 93% от измамниците са мъже на възраст между 18 и 35 години. За периода 2011-2015 година обект на телефонни измами, регистрирани в полицията, са 852 жени и 304 мъже.

Възрастта на жертвите е между 71 и 80 години. Около 8 380 000 лева е сумата, измъкната от жертви на телефонни измами между 2011 - 2015 година. Най-често даваните суми при подобна схема, са около 3 хил. лева.

От думите на инспектор Стефан Попов стана ясно, че почти никога жертвите не могат да възстановят своите авоари. "Пари се връщат само за конкретни престъпления, които сме доказали. Това е дистанционно извършено престъпление. При последните схеми потърпевшите даже не виждат мулето", обясни той.

Измамниците карат хората да хвърлят през балконите парите с мотив, че телефонните измамници са много опасни, може да посегнат на живота им. Жертвата чува глас по телефона, който я командва.

Преди месец-два от полицията са сигнализирали НАП. "Дадохме списък с лица, които се занимават с такава дейност и недвижимото имущество не съответства на доходите им, а те се водят безработни. Има цели квартали, цели семейства се занимават с подобна дейност", каза полицаят и даде за пример град Левски и някои села от Великотърновско.

"След като дадохме сигналите на НАП за т.нар. "въртачи" нямаме информация", обясни служителят на МВР. От 90-те години те са трето поколение. Тогава започнаха газови разпределители. Сега техните синове и внуци развиват престъпната дейност.

Служителят на закона обясни, че когато усетят, че потенциалната жертва е склонна да даде пари, но има нещо, което я възпира и започват да твърдят, че телефонните измамници са много лоши. Обясняват, че в района върлуват телефонни измамници и карат гражданина да даде пари.

"Основното в тях е искането на пари. На непознати пари не се дават", обясни инспектор Попов.

Преди неговите думи бе показан разказ на мъж, участвал като "муле" в схемата с телефонни измами. Той обясни, че за времето, когато е бил част от престъпната мрежа, през ръцете му са минали повече от 100 хил. лева. "Гнус ме е от себе си. Тези хора излизаха разплакани, разтревожени, аз взимах парите и бягах", разказа Бисер Петров от София. Той е бивш шофьор. Брат му е прокурор.

Мъжът попаднал в престъпната схема след като му взели книжката за преминаване на червен светофар. Търсел работа. По обява в интернет се хванал за работа. Работи за човек, когото никога не вижда. Гласът в телефонната слушалка координира шофьори и мулета.

Нарича го Томов. "Той има още 3 хил. имена. Звучи като мъж между 30-40 годишен", разказва Бисер.

"Първия път - взех парите от жена. Беше ми казано къде стои, на коя пейка, с джиесем. Увериха ме, че няма страшно, няма кой да ме хване. Мисля, че бяха 800 лева. Тия пари са ми за началото", каза той.

Мъжът оставял парите от жертвите под едното краче на билборда или под кофа за боклук. Кой очаква, че там ще намери хиляди лева. Там, където оставях парите, намирах телефон с нова сим карта. След поредната схема се сменяше сим картата, телефона. Имат една миницентрала. Поне 10-ина човека са телефонисти.

Най-тиражираните версии, по които са измамвани хората са, че техен близък е попаднал в катастрофа или болест. "Не знам как им ги ражда главата. Че (техен близък - б.р.) ударил дете и той (който се обажда - б.р.) е полицай. Съберете днес, съберете и другите пари", обяснява Бисер актьорските превъплъщения в престъпната мрежа. "За полицай, за лекар, за абсолютно всякакъв може да се представи", допълни той.

"Той може да те убеди, че си мечка. Той е нагъл до безобразие. Ако го познавах, щях да ви го покажа. Доста хора са измамени, не са малко - поне 30-ина", каза Бисер.

Описвайки жертвите, които виждал, мъжът казва, че те са около 60-годишни, а телефонният измамник им крещял по телефона. "Трябва да си малоумен, да го направиш това. Единия лъже, другия маже - аз мажех. Гнус ме е от себе си. Тези хора излизаха разплакани", каза Бисер.

"Мулето" обясни, че разследващите не го изслушали. "Аз им обясних, че на другия ден между 12 и 13 той трябва да ми се обади, те се изхилиха и... до там. Дори най-дребните риби (в схемата - б.р.) не задържаха", разказа мъжът.

Той посъветва евентуалните жертви на телефонната измама като им се обадят и им кажат "Добър вечер", нека продължат да разговарят, но ако има някой до тях да се обади от друг телефон на полицията.

Докато бе представено това разследване на електронната ни поща се получи съобщение, че в сряда, на 27 юли т.г. около 13:30 часа 75-годишна бургазлийка е станала жертва на телефонна измама по схемата „съдействие на полицейски служители за задържането на телефонни измамници”.

Жената е дала на измамници 7 700 лева и златни накити с общо тегло около 60 гр. Тя хвърлила "плячката" през терасата на апартамента си.