Инспекция на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) във Варна установи нарушения сред използваните везни по пазарите за плодове и зеленчуци. 8% от всички инспектирани везни са неизрядни.

Около 7% процента от проверените пояси за ръце не отговарят на изискванията

Около 7% процента от проверените пояси за ръце не отговарят на изискванията

467 продукта в 370 търговски обекта са проверили инспекторите на ДАМТН

Проверката на ДАМТН бе съсредоточена върху открити пазари и обхвана "Централен пазар", "Зеленчукова борса", "Часовника", "Младост", "Чаталджа", "Левски", "Чайка", "Роза", "Аспарухово" и др.

Общо 218 търговски обекта бяха инспектирани. Всички проверени от агенцията вези са 243, от които 20 се оказаха неизрядни. Те не отговарят на изискванията по Закона за измерванията. При 15 от тях беше констатирано, че се използват с изтекъл срок за задължителна метрологична проверка и са без необходимите валидни знаци. Останалите 5 не са били предназначени за търговски цели.

Слънчевите очила менте три пъти по-малко тази година

Слънчевите очила менте три пъти по-малко тази година

Детските очила отговарят на европейските изисквания

Общо 7 протокола е съставила ДАМТН за задължителни предписания и 13 акта за установяване на административни нарушения на неизрядните търговците. Предстои образуване на административно-наказателно производство по отношение на още 7 нарушители.

От Агенцията информират, че проверките на везни по Черноморието продължават.