Над 750 000 души са регистрираните педофили в интернет. 90% от предложенията за секс към деца се правят в онлайн мрежата. Една седма от хората, които посягат сексуално на деца имат профил в социалната мрежа. Тревожните данни изнесе националният омбудсман Мая Манолова, в Асеновград по повод национална научна конференция, чиято тема е съвременното общуване в интернет, предаде Дарик.

Около 30 часа седмично прекарват подрастващите пред компютъра. Минимум час от времето отделят, за да влязат и да разгледат порносайт, а малко над три часа сърфират из сайтове за запознанства.

За година броят на снимките, показващи сексуална експлоатация над деца в интернет, се е увеличил четири пъти. В същото време едва четвърт от децата са склонни да споделят, че са били обект на тормоз и агресия във фейсбук.

Проблемът у нас изглежда нерешим, защото децата все по-рано започват да използват интернет, достъпът до него става все по-лесен, родителите не знаят как да ги контролират, а в училищата липсват подходящи образователни програми", каза още Манолова.

Според нея генералното решение е в създаване на устойчива държавна политика и включване на всички отговорни институции, които да изготвят национална стратегия за киберсигурност.

В ролята си на омбудсман тя вече е поискала от трите мобилни оператора да създадат специален софтуер за родителски контрол с интернет филтър, създаден за защита на децата от опасностите в интернет.

Припомняме, на страницата на детски сайт са публикувани правилата за безопасност в интернет:

Никога не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение.

Никога не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители.

Никога не приемай среща с някой, с когото си се запознал в интернет, без съгласието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично място и по възможност да е в присъствие на твои близки или приятели.

Никога не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си за такива съобщения.

Никога не отваряй електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър.

Никога не се представяй за някой, който не си. Не скривай годините си и не посещавай сайтове за възрастни.

Винаги внимавай, когато някой ти предлага нещо безплатно или те кани да се включиш в дейност, обещаваща лесна и голяма печалба.

Винаги внимавай, когато разговаряш в чат. Помни, че хората онлайн често се представят за такива, каквито не са.

Винаги бъди вежлив и уважавай правата на другите.