Състав на СГС заседава по делото срещу подсъдимия Йоан Матев за убийството в Борисовата градина през лятото на 2015.

Подсъдимият Йоан Матев пристигна в съдебната зала със закрито лице и нахлупена напред козирка на шапка. Делото протича при засилен медиен и обществен интерес.

Съдът уважи заведените искови молби от родителите на убития Георги Игнатов за предявени неимуществени и морални щети в общ размер на 400 хил.лв. Съдът счете, че няма пречка гражданският иск на родителите да бъде приобщен към наказателното дело.

Йоан Матев се сдоби с обвинение за убийството в "Борисовата градина"

Йоан Матев се сдоби с обвинение за убийството в "Борисовата градина"

Матев може да получи от 5 до 12 години затвор

Майката на убития Георги заведе иск за нанесени неимуществени щети в размер на 200 хил. лв. В същия размер е и исковата молба на бащата Валентин Игнатов. Съдът счете, че заведените искови молби на Албена Георгиева и Валентин Игнатов по чл 77 и чл 85 от НПК няма да затрудни по какъвто и да е начин процесът.

Така заведените молби на родителите за нанесени изключително силни и много болка и страдание бяха приобщени към наказателното производство.

Състав на СГС остави в ареста подсъдимия за жестокото убийство в Борисовата градина Йоан Матев. В рамките на днешното разпоредително заседание защитата поиска преместване на Матев от Столичния арест в Централния Софийски затвор, както и разглеждане на делото при закрити врата. Защитата изтъкна, че има пропуски по отношение на събраните доказателства и настояха за събирането на нови такива. Адвокатът на Матев поиска връщане на делото в досъдебна фаза заради пропуски при предоставянето на събраните доказателства на защитниците на подсъдимия Матев.

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев
Обновена

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста

Прокуратурата от своя страна настоя, че няма основания за връщане на наказателния процес в досъдебна фаза.

Съдът след съвещание постанови, че липсва обстоятелство, което да налага разглеждането на делото при закрити врати и отбеляза, че публичността е една от гаранциите за справедливост.

Настоящият състав на съда посочи, че ще се излезе с отделно определение по исканото от защитата привеждане на лицето в централния затвор. Съдът остави без уважение искането на защитата за прекратяване на настоящото наказателно производство, както искането за гледането на делото при закрити врата.

Съдът счете, че не са налице нарушения на процесионалните действия, които да доведат до съществено нарушение правата на подсъдимия. Съдът изрично посочи, че не е вярно, че материалите по приключеното досъдебно производство не са предявени по надлежния ред на защитниците на Матев. На защитниците са предоставени и събраните веществени доказателства по делото. Настоящият съдебен състав е на мнение, че това не предполага връщането на делото в предходна досъдебна фаза.

В хода на настоящото разпоредително заседание съдът насрочи делото за разглеждане при открити врата за 12 април от 10.00 часа.

Иван Томов, адвокат на Йоан Матев, коментира, че подзащитният му не трябва да остане под стража от гледна точка на закона. Искането на защитата заседанието да е закрито, адвокатът обясни със здравословното състояние на Йоан, което не е добро.

На въпрос дали пречи или помага публичността по делото, той отговори, че няма проблем това делото да бъде публично, но не са предявени публичните доказателства по делото на 12.11.2017 г. Той добави още, че резервният защитник сам се е разписвал по материалите за делото.

"Ако делото отиде в Апелативния съд, то ще отнеме още две седмици, за да се върне самото дело", каза още той и обясни, че могат да се явяват и по двама адвокати на дело.

Томов добави още, че ще има нови доказателства по делото и нови експертизи, които са от съществено значение по изясняване на делото.

Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.

Убийството на Георги беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството, тъй като дълго време убийството остана мистерия.

Мистерия около убийството на Георги в Борисовата градина

Мистерия около убийството на Георги в Борисовата градина

Едва 50 сигнала са постъпили в МВР, след като на 2 пъти

Йоан Матев беше задържан от полицията обаче чак в началото на 2017 година - близо година и половина след престъплението. Тогава бе обявено, че братът на задържания е съобщил, че Йоан признал пред него за извършеното.Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев и променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа маса.

От една година Йоан Матев се намира в ареста с мярка за задържане под стража.