Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителeн акт срещу Йоан Матев.

Според обвинението на 2 юни 2015 година в 11.43 часа Йоан Матев умишлено е умъртвил Георги в "Борисовата градина" като му е нанесъл удар с нож. Към момента на престъплението и двамата са били непълнолетни.

В обвинителния кат се посочва и че Матев е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, убивайки умишлено Георги по по особено мъчителен начин. До смъртта на момчето се стигнало заради масивна кръвозагуба вследствие на нанесения удар с нож.

Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", защото от получаването на удара с нож до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

Прокуратурата смята, че Йоан Матев може да се укрие

Прокуратурата смята, че Йоан Матев може да се укрие

Според вуйчото на убития, Матев не е дете

Ако бъде признат за виновен, Матев може да получи наказание затвор за срок от 5 до 12 години, предвид факта, че към момента на престъплението той е бил непълнолетен.

Според обвинението в деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Георги случайно на пейка в "Борисовата градина". Въпреки че двете момчета не се познавали преди това, у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия. Подсъдимият нанесъл на момчето един удар с нож, който обичайно носел в себе си.

Припомняме, в хода на разследването оръжието на престъплението беше намерено в близост до местопроизшествието.

Според прокуратурата Матев е избягал от местопрестъплението веднага, след като нанесъл фаталния удар. Той изцяло променил външността си, навиците си и социалните си контакти.

Апелативният съд не пусна Йоан Матев от ареста

Апелативният съд не пусна Йоан Матев от ареста

Разследването за убийството в Борисовата градина било на финала си

Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Убийството беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството, тъй като дълго време убийството остана мистерия.

Йоан Матев беше задържан от полицията обаче чак в началото на 2017 година - близо година и половина след престъплението. Тогава бе обявено, че братът на задържания е съобщил, че Йоан признал пред него за извършеното.Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев и променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа маса.

Обвиненият за убийството в Борисовата с мярка "подписка"

Обвиненият за убийството в Борисовата с мярка "подписка"

Според съда е изтекъл императивният срок от 8 месеца