Говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова обясни, че съществува възможност Йоан Матев да се укрие. Пред Нова телевизия Таскова каза: "Нормално е да съществува риск Йоан Матев да се укрие, ако бъде освободен. Но ние сме взели мерки да не се случва.".

Софийският градски съд пусна на свобода Йоан Матев. Момчето е обвинено за жестокото убийство в Борисовата градина. Йоан беше с най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража", но в последствие съдът наложи на обвиняемия най-леката мярка - подписка.

Обвиненият за убийството в Борисовата с мярка "подписка"

Обвиненият за убийството в Борисовата с мярка "подписка"

Според съда е изтекъл императивният срок от 8 месеца

"Като научих, че го пускат, бях шокиран", обяснява Илиян Георгиев - вуйчото на убитият преди две години 16-годишен Георги. Той добави, че "защитата на Йоан Матев технически се е опитвала да заобикаля всички етични форми на правото, а прокуратурата е опитвала да ги спре".

"Той не е дете", отсече Георгиев за Йоан Матев. "Той е бил на ръба на пълнолетието. За мен той е разсъждавал съвсем хладнокръвно в деня, в който е извършил убийството", обясни вуйчото на Георги и допълни, че по негова мнение Матев трябва да бъде съден като възрастен. Илиян Георгиев се притеснява, че доказан убиец може да се разхожда срещу подписка. "Това звучи абсурдно", категоричен е Георгиев.

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев
Обновена

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста

Изтекъл законов срок за задържане е мотивът на съда, за да пусне на свобода Йоан Матев.

Засега Йоан Матев остава в ареста, защото предстои обжалване пред САС.

Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Убийството беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството, тъй като дълго време убийството остана мистерия.

Йоан Матев беше задържан от полицията обаче чак в началото на 2017 година - близо година и половина след престъплението. Тогава бе обявено, че братът на задържания е съобщил, че Йоан признал пред него за извършеното.Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев и променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа маса.