Софийски градски съд промени мярката задържане под стража на Йоан Матев, обвиняем за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина в "подписка". Съдът се позова на това, че е изтекъл императивния срок от 8 месеца, след който мярката трябва да се измени.

Ако бъде признат за виновен наказанието на Матев ще бъде затвор между 5 и 12 г, тъй като е бил непълнолетен при извършване на престъплението. Според съда при наказание под 15 г, мярката задържане под стража не може да бъде повече от 8 месеца.
Съдебният състав беше категоричен, че прокуратурата е имала 8 месеца да организира досъдебното производство.

Според прокурора по делото обаче е нямало пречки мярката да остане задържане под стража, защото законовият срок бил 1,6 г, а не 8 месеца, а наказанието за престъплението се предвижда да е повече от 15 г.

Апелативният съд не пусна Йоан Матев от ареста

Апелативният съд не пусна Йоан Матев от ареста

Разследването за убийството в Борисовата градина било на финала си

От думите на адвокатката на Матев пък стана ясно, че по делото имало установени още два ДНК профила, като хората не били установени и разпитани. Те можели да имат отношение към престъплението.
Прокуратурата обаче категорично отхвърли това твърдение, уточнявайки, че материалите от тези профили са намерени на 500 метра от престъплението и категорично нямат общо с него.

Според защитата няма и преки доказателства за вината на Йоан Матев, а твърденията на прокуратурата, че той е извършителят, защото по това време телефонна клетка засякла телефона му, са смехотворни. Телефонът му бил засечен там, защото бил на тенис с брат си.

Говорителят на градската прокуратура Зорница Таскова обясни, че решението ще бъде протестирано на Апелативен съд. Тя обясни, че делото не може да стигне до разследващия орган, защото имало непрекъснати жалби било за мярка, било за отвод на съда.

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев
Обновена

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста

От прокуратурата обясниха, че всеки път, когато се предявяват материалите по делото, това не може да стане защото или не се приемат призовките, или се декларира служебен или личен ангажимент, или делото се намира в процес на обжалване на мярка.

Засега Йоан Матев остава в ареста, защото предстои обжалване пред САС.

Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Убийството беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството, тъй като дълго време убийството остана мистерия. 

Йоан Матев беше задържан от полицията обаче чак в началото на 2017 година - близо година и половина след престъплението. Тогава бе обявено, че братът на задържания е съобщил, че Йоан признал пред него за извършеното.Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев и променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа маса.