Йоан Матев, който е обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 година, остава в ареста. В решението на Софийския апелативен съд се посочва, че Матев е извършил деяние с висока обществена опасност, поради което той трябва да остане зад решетките.

Припомняме, на 9 октомври, понеделник, Софийският градски съд реши да не уважи молбата на Йоан Матев за по-лека мярка за неотклонение. Тогава съдът също реши, че има опасност Матев да извърши ново престъпление или да се укрие, а събраните улики доказавали, че обвиняемият е автор на деянието. Това решение подлежеше на обжалване пред САС.

След 7 месеца в ареста, обвиненият за убийството в Борисовата остава там

След 7 месеца в ареста, обвиненият за убийството в Борисовата остава там

Решението на съда подлежи на обжалване

Матев е в ареста от 22 февруари тази година - максималният законов срок за неговото задържане изтича скоро. Конкретно в този случай срокът за задържане е 8 месеца, защото по време на убийството на Георги Йоан е бил непълнолетен. Ако се докаже вината, Матев може да бъде осъден на наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 до 12 години.

В съдебната зала е станало ясно, че разследването е на финала си, съобщи БНР. Материалите на родителите на убитото момче са предявени още през месец септември, но от месец вече те не могат да бъдат връчени на Йоан и адвокатите му.

В съдебната зала и този път защитата на Йоан и държавното обвинение са спорели за тежестта на на доказателствата, уличаващи Йоан Матев за убийството в Борисовата градина. Според адвоката на обвиняемия доказателствата са противоречиви и умишлено нагласени. Според държавното обвинение обаче доказателствата са косвени, но достатъчни.

Съдът не пусна на свобода убиеца на Георги от Борисовата

Съдът не пусна на свобода убиеца на Георги от Борисовата

Йоан Матев е криминално проявен и за кражба

Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Убийството беше извършено срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението, с апел за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството.

Йоан извършил убийството в Борисовата, докато се "мотаел"

Йоан извършил убийството в Борисовата, докато се "мотаел"

Йоан Матев беше оставен в ареста от СГС

Йоан Матев беше задържан от полицията в началото на тази година, близо година и половина след извършването на деянието. Тогава брата на задържания съобщи, че Йоан признал пред него за деянието си. По-късно, спрямо обяснение от разказ на свидетел, беше намерено и оръжието, с което Георги е бил намушкан.

След извършването на деянието младежът променил външността си изцяло.

Проверяват дали директорката на Матев го е прикрила за убийството в Борисовата градина

Проверяват дали директорката на Матев го е прикрила за убийството в Борисовата градина

Заплашват я до 5 години затвор

Припомняме и че при задържането на Йоан се появи информация, че директорът на училището, в което той учил, както и съученици на задържания знаели за извършеното от него престъпление.