Съдът не уважи молбата на Йоан Матев за по-лека мярка за неотклонение. Обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в "Борисовата градина" остава в ареста.

Йоан Матев, обвинен за убийство по особено мъчителен начин на Георги Игнатов в "Борисовата градина" през 2015 г., остава в ареста, след като съдът остави без уважение молбата му за промяна на мярката му за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.

Съдът не пусна на свобода убиеца на Георги от Борисовата

Съдът не пусна на свобода убиеца на Георги от Борисовата

Йоан Матев е криминално проявен и за кражба

Според съда има опасност Матев да извърши ново престъпление или да се укрие, а събраните улики доказавали, че обвиняемият е автор на деянието.

Съдът посочва като доказателство телефонна комуникация и интернет трафик, установени от мобилна клетка, които по време съвпадат със записите от камерите, където е установено бягащо лице. Свидетелските показания на съучениците на Матев посочват специфични негови белези, които водят до извод, че заснетото лице на камерите е той. Също така съучениците му свидетелстват, че след деянието е забелязан в тоалетните на училището да се преоблича. Свалени са и всичките му снимки от профил в социалната мрежа.

Преподавателите от училището свидетелстват, че дълго време след деянието Матев не е посещавал училище.

По показания на брат му Марсел Матев той е признал пред него, че е извършил убийство, опитвайки се да ограби жертвата. По същите тези показанията е установен нож, който е даден за ДНК анализ, но не е установена връзка с обвиняемия. Тройната съдебно-медицинска експертиза установява възможност за използване на ножа от Йоан Матев.

Студентът, обвинен за убийството в Борисовата градина, остава в ареста
Обновена

Студентът, обвинен за убийството в Борисовата градина, остава в ареста

През 2015 година посред бял ден бе убит 15-годишният Георги

Защитата на обвиняемия поиска промяна на мярката в по-лека, тъй като са изминали вече 7 месеца и 17 дни от налагане на мярката за неотклонение и той не е бил нужен на органите на следствието.

Според защитата в делото не се съдържат доказателства, че Матев е автор на деянието. Доказателствата били косвени, а съдебните експертизи не са установили ДНК следи или кръв от обвиняемия.

Според защитата и свидетелските показания на съучениците на Йоан Матев не са убедителни, че бягащото лице от камерите е той.

Йоан има чисто съдебно минало и не е криминално проявен, аргументира исканията си защитата. Тя поиска да се промени мярката, за да може лицето да продължи образованието си. Матев също поиска по- лека мярка, за да завърши образованието си.

От прокуратурата поискаха да се потвърди наложената мярка. Според тях доказателствата водят до извода, че Йоан Матев е извършителя на убийството.

Решението на съда подлежи на обжалване пред САС.

Йоан извършил убийството в Борисовата, докато се "мотаел"

Йоан извършил убийството в Борисовата, докато се "мотаел"

Йоан Матев беше оставен в ареста от СГС

Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Убийството беше извършено срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението, с апел за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството.

Йоан Матев беше задържан от полицията в началото на тази година, близо година и половина след извършването на деянието. Тогава брата на задържания съобщи, че Йоан признал пред него за деянието си. По-късно, спрямо обяснение от разказ на свидетел, беше намерено и оръжието, с което Георги е бил намушкан.

Студент по право задържан за убийството в Борисовата

Студент по право задържан за убийството в Борисовата

Шефът на СДВР нито отрече, нито потвърди, че убиецът е син на полицай

След извършването на деянието младежът променил външността си изцяло.

Припомняме и че при задържането на Йоан се появи информация, че директорът на училището, в което той учил, както и съученици на задържания знаели за извършеното от него престъпление.

Проверяват дали директорката на Матев го е прикрила за убийството в Борисовата градина

Проверяват дали директорката на Матев го е прикрила за убийството в Борисовата градина

Заплашват я до 5 години затвор