Състав на Софийския градски съд (СГС) потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на подсъдимия Йоан Матев, обвинен за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина. След като се оттегли на близо двучасово съвещание, съдът реши да на уважи искането на защитата за по-лека мярка за неотклонение - "домашен арест".

Определението подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд в тридневен срок.

Убиецът на Георги в Борисовата градина може да е избягал зад граница

Убиецът на Георги в Борисовата градина може да е избягал зад граница

Това допусна шефът на националната полиция

Йоан Матев е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Това стана на метри от сградата на БНР. Според адвоката на подсъдимия Матев, наличието на съдебно-медицинска експертиза от ножа, не обвързва по категоричен начин подопечния му с извършеното деяние.

"Експертизата съпоставя размера на ножа с размера на раната. Според тях съвпада добре", изтъкна адвокат Станислав Гюров. Така в съдебна зала адвокат Гюров настоя, че по делото не е налице абсолютно доказателство, което да свързва подсъдимия с извършеното деяние и така направеното обосновано предположение се разколебавало именно заради термина "добре" в представената съдебно-медицинска експертиза.

Студент по право задържан за убийството в Борисовата

Студент по право задържан за убийството в Борисовата

Шефът на СДВР нито отрече, нито потвърди, че убиецът е син на полицай

По думите на адвоката, използваният израз "добре" не обвързва по категоричен начин обвиняемия Матев с извършеното престъпление, тъй като се характеризирал със степен на вероятност и предложение.

Прокурор Драгомир Янчев настоя съдът да не уважи искането на защитата и да остави действащата мярка за неотклонение "задържане под стража". Прокурор Янчев обясни, че експертизата на ножа сравнява размерите на намерения нож с прободната рана на Георги.

Янчев обясни още, че това не е ДНК експертиза. "ДНК експертизата не може да бъде изготвена, защото липсва материал, по който да бъде направена", коментира още прокурорът пред медиите.

Според съдия Петър Стоицов, който председателства днешното съдебно заседание, не са постъпили нови доказателства, които да налагат промяна на мярката за неотклонение. Той припомни, че срещу обвиняемия Йоан Матев е повдигнато обвинение за умишлено убийство. Наказанието, за това деяние, е до 15 години лишаване от свобода.

Според съда продължава да е налице обосновано предположение, че обвиненият е извършил престъплението, макар и доказателствата за това да са косвени. Той визира доказателствата от охранителните камери, заснели Йоан Матев, както и разпитаните по случая голям брой свидетели, съученици, преподаватели.

Съдия Стоицев посочи, че всички те разпознават лицето, заснето на охранителните камери. Той изтъкна изготвената техническа експертиза от мобилните клетки, според която телефонът на Матев е бил във въпросния фатален момент на мястото на извършеното престъпление.

Освен това съдия Стоицев припомни и разпита на свидетеля Марсел Матев (брат на подсъдимия - б.р.), пред който обвиняемия споделил, че "неволно е намушкал едно момче", след което изхвърлил ножа в шахта в близост до местопрестъплението. Съдията изтъкна, че разпитът е проведен при спазване на всички процесуални изисквания.

На 22 февруари 2017 при оглед разследващите са намерили нож с черна ръкохватка, назъбен от едната страна. Той е иззет като веществено доказателство.

В деня на убийството свидетелят Марсел Матев е видял, че обвиняемият е носил този нож в себе си. Разпитани и са множество свидетели съученици на обвиняеми. Освен това обвиняемият е забелязан в тоалетните на училището, където е сменял дрехите си и се е миел. Обвиняемият е свалил всички свои снимки във Фейсбук и е направил опит да предотврати наказателното преследване.

Убийството в Борисовата градина - пример за обучение на курсантите в МВР академията

Убийството в Борисовата градина - пример за обучение на курсантите в МВР академията

Това каза пред БНТ ген. Васил Василев, дългогодишен началник на полицията

Стоицев посочи, че всички доказателства, макар и косвени, са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият Йоан Матев е извършител на престъплението.

По инкриминирания нож не са намерени следи от биологичен произход, констатира съдът, но това е обяснимо предвид обстоятелството, че е престоял повече от година в шахта и е бил намерен в силно замърсено състояние.

Съдът призна заключението от експертизата на ножа като косвено доказателство. Магистратите изтъкнаха, че в съвкупност с всички доказателства, дава основание да се направи извода, че именно това е ножът, с който е извършено деянието.

Съдът счете, че продължава да е налице опасност от укриване, а предвид факта, че обвиняемият е положил усилия за заличаване на следите от престъплението, остави без уважение молбата на адвокат Гюров за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража".