Йоан Матев да остане в ареста, реши Софийският градски съд. Това съобщава Нова телевизия. Вчера прокуратурата внесе делото в съда, а към момента се чака определянето на дата за първо заседание.

Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.

Йоан Матев се сдоби с обвинение за убийството в "Борисовата градина"

Йоан Матев се сдоби с обвинение за убийството в "Борисовата градина"

Матев може да получи от 5 до 12 години затвор

Съдът се съгласи с прокуратурата, че не е превишен максимално допустимият срок на мярката за неотклонение "задържане под стража". Според съдебния състав, редукцията на наказанието, предвидена за непълнолетните, не се взима предвид при определяне на максималния срок на задържането под стража.

Разследването е събрало много доказателства, проведени са разпити на свидетели, установен е механизмът на извършването на деянието, назначени и изготвени са комплексни съдебни експертизи. Всичко това сочи, че Матев е съпричастен към убийството на Георги. В деня на убийството той не е бил на училище, бил е разпознат на снимките, разпространени от разследващите.

Прокуратурата се опасява, че Йоан Матев може да се укрие. Довод за това са и положените от него усилия не само да прикрие следите си, но и да заличи присъствието си в социалните мрежи. Йоан е пребивавал на различни адреси. Имал е и полицейски регистрации.

Според обвинението на 2 юни 2015 година в 11:43 часа Йоан Матев умишлено е умъртвил Георги в "Борисовата градина" като му е нанесъл удар с нож. Към момента на престъплението и двамата са били непълнолетни. В обвинителния кат се посочва, че Матев е могъл да разбира свойството и значението на деянието.

Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", защото докато е настъпила масивната кръвозагуба, довела до смъртта на Георги, той е осъзнавал какво се случва и е изпитвал интензивни болки.

Ако бъде признат за виновен, Матев може да получи наказание затвор за срок от 5 до 12 години, предвид факта, че към момента на престъплението той е бил непълнолетен.

Прокуратурата смята, че Йоан Матев може да се укрие

Прокуратурата смята, че Йоан Матев може да се укрие

Според вуйчото на убития, Матев не е дете

В началото на месеца Софийски градски съд промени мярката задържане под стража на Йоан. Съдът се позова на това, че е изтекъл императивния срок от 8 месеца, след който мярката трябва да се измени. 

Според прокурора по делото обаче е нямало пречки мярката да остане задържане под стража, защото законовият срок бил 1 година и 6 месеца, а не 8 месеца.

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев
Обновена

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста

Убийството на Георги беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството, тъй като дълго време убийството остана мистерия.

Апелативният съд не пусна Йоан Матев от ареста

Апелативният съд не пусна Йоан Матев от ареста

Разследването за убийството в Борисовата градина било на финала си

Йоан Матев беше задържан от полицията обаче чак в началото на 2017 година - близо година и половина след престъплението. Тогава бе обявено, че братът на задържания е съобщил, че Йоан признал пред него за извършеното.Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев и променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа маса.